PIZZA PEŁNOZIARNISTA Z DZICZYZNĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.25)
Pewnego zimowego wieczoru naszła nas ochota na zjedzenie czegoś dobrego i sycącego, a że pogoda nie zachęcała do wyjścia z domu, padło hasło - gotujemy. Szybki rzut oka do lodówki i szafek... Pizza - na to zawsze mamy ochotę. Tym razem wiodącym składnikiem została kiełbasa z dzika, co z połączeniu z serami, papryką i rukolą stworzyła pyszną kompozycję.


SKŁADNIKI

Ciasto

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

20 g drożdży (świeżych)

1 szklanka wody

6 łyżek oliwy z oliwek

pół łyżeczki soli

Wierzch

225 g sera mozzarella

100 g sera rokpol

papryka Bell czerwona

100 g kiełbasy

cebula czerwona

Sos

1 szklanka przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

1 łyżka suszonego oregano

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj ciasto według przepisu na ciasto pełnoziarniste
  2. Kiedy ciasto będzie wyrastać przygotuj sos według przepisu na podstawowy sos pomidorowy
  3. Mozzarellę i rokpol pokrój na małe kawałki, paprykę w paski a cebulę i kiełbasę z dzika w plasterki. 
  4. Kiedy ciasto wyrośnie rozłóż je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką pełnoziarnistą.
  5. Na ciasto wyłóż sos, a następnie sery i pozostałe dodatki. 
  6. Piecz zgodnie z instrukcją z przepisu na ciasto.


Pizza pełnoziarnista z dziczyzną Przepis

Pizza pełnoziarnista z dziczyzną Przepis