PIZZA RAZOWA PODHALE Z OSCYPKIEM I SALAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4)
Połączenie oscypka i salami kojarzy mi się z wieczorami przy grzanym piwie na zakopiańskich Krupówkach i z tamtejszą kuchnią. Te wspomnienia przeniosłam do swojej kuchni w nieco innej postaci. Jako, że uwielbiam pizzę, zwłaszcza domową, przygotowałam jej "podhalański" wariant na bazie ciasta z mąki pełnoziarnistej. Idealna do przegryzania na wieczory przy piwie, zwłaszcza grzanym :)


SKŁADNIKI

Nadzienie

150 g sera oscypka (lub rolada ustrzycka)

salami (ilość wg uznania)

2 opakowania sera mozzarella (kulki)

Ciasto

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

20 g drożdży

1 szklanka wody

6 łyżek oliwy z oliwek

pół łyżeczki soli

Sos

1 szklanka przecieru pomidorowego (najlepiej naturalnego)

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli (świeżo zmielonej)

szczypta mielonego pieprzu (świeżo zmielonego)

1 łyżka suszonego oregano

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
241
12,1%
Bialko
7,9g
5,3%
Weglow...
13,7g
6,9%
Tluszcze
18,8g
31,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj ciasto na pizzę według przepisu na ciasto pełnoziarniste
  2. Kiedy ciasto będzie wyrastać przygotuj sos według przepisu na podstawowy sos pomidorowy.
  3. Oscypek i salami pokrój w plastry, mozzarellę w małe kawałki. 
  4. Kiedy ciasto wyrośnie rozłóż je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką pełnoziarnistą
  5. Na ciasto wyłóż sos, następnie mozzarellę, oscypek i salami.
  6. Piecz zgodnie z instrukcjami z przepisu na ciasto.


Pizza razowa Podhale z oscypkiem i salami Przepis

Pizza razowa Podhale z oscypkiem i salami Przepis