PIZZA RAZOWA Z KURKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Pyszny jesienny smak kurek zatopionych w mozzarelli z sosem pomidorowym na bazie pełnoziarnistego ciasto. Mój hit wśród wczesnojesiennych smaków.


SKŁADNIKI

Nadzienie

200 g kurek

2 opakowania sera mozzarella

cebula (nieduża)

Ciasto

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

20 g drożdży

1 szklanka wody

6 łyżek oliwy z oliwek

pół łyżeczki soli

Sos

1 szklanka przecieru pomidorowego (najlepiej naturalnego)

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli (świeżo zmielonej)

szczypta mielonego pieprzu (świeżo zmielonego)

1 łyżka suszonego oregano

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
182
9,1%
Bialko
6,2g
4,1%
Weglow...
12,9g
6,5%
Tluszcze
11,3g
18,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj ciasto na pizzę według przepisu na ciasto pełnoziarniste
  2. Kiedy ciasto będzie wyrastać przygotuj sos według przepisu na podstawowy sos pomidorowy.
  3. Umyj dokładnie kurki. Cebulę pokrój w piórka, mozzarellę w kostkę.
  4. Kiedy ciasto wyrośnie rozłóż je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką. 
  5. Na ciasto wyłóż sos, następnie mozzarellę, kurki i cebulę.
  6. Piecz zgodnie z instrukcjami z przepisu na ciasto.


Pizza razowa z kurkami Przepis

Pizza razowa z kurkami Przepis