PIZZA RAZOWA Z SZYNKĄ I BROKUŁAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.71)
Uwielbiam pizze, zwłaszcza te przygotowywane w domu na pełnoziarnistym cieście. To pyszne, włoskie danie możecie z powodzeniem wykorzystać jako bazę do przemycenia zdrowych warzyw do swojego jadłospisu - jeżeli brakuje aktualnie świeżych warzyw wybierzcie mrożonki, które (mrożone w Polsce) są dużo lepsze od tych świeżych ale sprowadzanych z drugiego końca świata.
Do swojej pizzy dodałam mrożone brokuły i dobrą szynkę a jako podstawę - moje ulubione ciasto z mąki pełnoziarnistej. Smacznego!


SKŁADNIKI

Ciasto

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

20 g drożdży (świeżych)

1 szklanka wody

6 łyżek oliwy z oliwek

pół łyżeczki soli

Wierzch

225 g sera mozzarella

150 g brokułów (mrożonych)

150 g szynki tradycyjnej

Sos

1 szklanka przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli (świeżo zmielonej)

szczypta mielonego pieprzu (świeżo zmielonego)

1 łyżka suszonego oregano

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
196
9,8%
Bialko
7,6g
5,1%
Weglow...
13,6g
6,8%
Tluszcze
12,1g
20,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj ciasto według przepisu na ciasto pełnoziarniste.
  2. Kiedy ciasto będzie wyrastać przygotuj sos według przepisu na podstawowy sos pomidorowy
  3. Mozzarellę i szynkę pokrój na małe kawałki. 
  4. Zamrożone brokuły zalej wrzątkiem, zostaw na 5 minut po czym odcedź i zalej na chwilę zimną wodą (przez co nie stracą zielonego koloru). Możesz pociąć je na mniejsze kawałki. 
  5. Na ciasto wyłóż sos, mozzarellę, szynkę i brokuły
  6. Piecz zgodnie z instrukcją z przepisu na ciasto. 


Pizza razowa z szynką i brokułami Przepis

Pizza razowa z szynką i brokułami Przepis