PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM Placek drożdżowy z rabarbarem KATEGORIE Słodkości Kuchnia polska Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 65 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 5)3 Beata@MilionSmaków Coś na dobry początek dnia. Jest to popisowe ciasto mojej mamy, które cieszy się w naszej rodzinie niezmienną popularnością w okresie wiosenno-letnim. Jest ono niezawodnym sposobem na poprawę humoru. Zaczyna się to już na etapie wyrabiania kruszonki, którą zawsze wyjadam jeszcze surową. Podczas pieczenia w całym domu unosi się niesamowity zapach przenoszący nas do czasów beztroskiego dzieciństwa. Po wyjęciu z pieca, gdy jest jeszcze ciepłe, możemy rozkoszować się prawdziwą poezją smaku... SKŁADNIKI Ciasto500 g mąki pszennej50 g drożdży200 ml mleka 2% (ciepłego)130 g białego cukru1 jajko130 g margaryny (miękkiej)sólKruszonka300 g mąki pszennej150 g masła (miękkiego)120 g białego cukru1 opakowanie cukru waniliowegorabarbar (do posypania) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 368 18,4% Bialko 5,8g 3,8% Weglow... 51,4g 25,7% Tluszcze 15,3g 25,5% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Z podanych składników zagniatać ciasto, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.Wyłożyć ciasto na blachę o wymiarach 39 x 23 cm i pozostawić do wyrośnięcia.W tym czasie z podanych składników wyrobić kruszonkę.Na ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar i posypać kruszonką.Piec w temperaturze 175C w pozycji termoobieg przez około 40-45 minut.