PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 65 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Coś na dobry początek dnia. Jest to popisowe ciasto mojej mamy, które cieszy się w naszej rodzinie niezmienną popularnością w okresie wiosenno-letnim. Jest ono niezawodnym sposobem na poprawę humoru. Zaczyna się to już na etapie wyrabiania kruszonki, którą zawsze wyjadam jeszcze surową. Podczas pieczenia w całym domu unosi się niesamowity zapach przenoszący nas do czasów beztroskiego dzieciństwa. Po wyjęciu z pieca, gdy jest jeszcze ciepłe, możemy rozkoszować się prawdziwą poezją smaku...


SKŁADNIKI

Ciasto

500 g mąki pszennej

50 g drożdży

200 ml mleka 2% (ciepłego)

130 g białego cukru

jajko

130 g margaryny (miękkiej)

sól

Kruszonka

300 g mąki pszennej

150 g masła (miękkiego)

120 g białego cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

rabarbar (do posypania)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
368
18,4%
Bialko
5,8g
3,8%
Weglow...
51,4g
25,7%
Tluszcze
15,3g
25,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Z podanych składników zagniatać ciasto, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
  2. Wyłożyć ciasto na blachę o wymiarach 39 x 23 cm i pozostawić do wyrośnięcia.
  3. W tym czasie z podanych składników wyrobić kruszonkę.
  4. Na ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar i posypać kruszonką.
  5. Piec w temperaturze 175C w pozycji termoobieg przez około 40-45 minut.


Placek drożdżowy z rabarbarem Przepis

Placek drożdżowy z rabarbarem Przepis

Placek drożdżowy z rabarbarem Przepis

Placek drożdżowy z rabarbarem Przepis