PLACEK JABŁKOWY Z SYROPEM KLONOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 70 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 3.71)
Ciasto znikające w mgnieniu oka. Kruchy cieniutki spód idealnie komponuje się z nadzieniem jabłkowo-klonowym. Pomimo braku cukru jest ono odpowiednio słodkie i aromatyczne, a to za sprawą naturalnej słodyczy jabłek polanych syropem z cynamonem.


SKŁADNIKI

Ciasto

1¼ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

2 łyżki płatków owsianych

250 g masła (zimnego)

pół łyżeczki sody oczyszczonej

pół łyżeczki soli

2 łyżki śmietany 12%

2 łyżki syropu klonowego

Nadzienie

5 szt. jabłek

4 łyżki syropu klonowego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka masła

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
216
10,8%
Bialko
2,3g
1,5%
Weglow...
20,5g
10,3%
Tluszcze
13,9g
23,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni w pozycji termoobieg.
  2. Zmieszać w misce mąkę, płatki owsiane, sodę i sól.
  3. Masło posiekać z sypkimi składnikami, następnie dodać śmietanę oraz syrop klonowy i wymieszać do połączenia składników.
  4. Ciasto włożyć do lodówki na 15 minut.
  5. W tym czasie wykonać nadzienie: obrać jabłka i pokroić w plasterki, po czym połączyć z syropem klonowym i cynamonem.
  6. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,7 cm i przełożyć na blachę o średnicy około 25 cm.
  7. Na wierzchu ułożyć jabłka z syropem i cynamonem i obłożyć małymi kawałkami masła.
  8. Zwinąć brzegi ciasta do góry tak, aby w powstałym "kominie" było widać nadzienie (można też z części ciasta ciasta zrobić paski łączące krawędzie "komina").
  9. Piec około 35 minut.

Jest to moja wersja przepisu Anny Olson z programu " Na słodko".


Placek jabłkowy z syropem klonowym Przepis

Placek jabłkowy z syropem klonowym Przepis