PLACEK ORKISZOWY Z JEŻYNAMI I MALINAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 5)
Jeżyny i maliny to mieszanka niemalże doskonała. Zamknięte i zapieczone w orkiszowym cieście z dodatkiem pełnoziarnistych sucharków i zmielonych migdałów zamieniają się w równie doskonałą, zdrową, pełnowartościową przekąskę. To takie ciasto z rodzaju lekkich i zdrowych - prawdziwy smak lata!


SKŁADNIKI

Ciasto

240 g mąki orkiszowej

180 g masła (miękkiego)

4 łyżki wody

szczypta soli

Nadzienie

35 g sucharków pełnoziarnistych

35 g migdałów (zmielonych)

250 g jeżyn

200 g malin

szczypta cynamonu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
271
13,6%
Bialko
5,1g
3,4%
Weglow...
19,8g
9,9%
Tluszcze
18,2g
30,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wrzuć wszystkie składniki ciasta i wyrób je dokładnie rękami. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na pół godziny.
  2. Spód formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem.
  3. Rozwałkuj 2/3 ciasta i wyłóż nim dokładnie spód i boki formy. 
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni.
  5. Spód placka posyp pokruszonymi sucharkami razowymi oraz zmielonymi migdałami
  6. Na wierzch wyłóż owoce, posyp szczyptą cynamonu.
  7. Rozwałkuj resztę ciasta, przyktyj nim placek i delikatnie ściśnij brzegi. Nie przejmuj się jeżeli nie uda ci się zrobić tego bardzo dokładnie, ciasto orkiszowe niestety bardzo się lepi i trudno je rozwałkować i przenieść w jednym kawałku.
  8. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem.
  9. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut. 


Placek orkiszowy z jeżynami i malinami Przepis

Placek orkiszowy z jeżynami i malinami Przepis

Placek orkiszowy z jeżynami i malinami Przepis