PLACEK ORKISZOWY Z JEŻYNAMI I MALINAMI Placek orkiszowy z jeżynami i malinami KATEGORIE Słodkości Lekkie i zdrowe Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 12 OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków Jeżyny i maliny to mieszanka niemalże doskonała. Zamknięte i zapieczone w orkiszowym cieście z dodatkiem pełnoziarnistych sucharków i zmielonych migdałów zamieniają się w równie doskonałą, zdrową, pełnowartościową przekąskę. To takie ciasto z rodzaju lekkich i zdrowych - prawdziwy smak lata! SKŁADNIKI Ciasto240 g mąki orkiszowej180 g masła (miękkiego)4 łyżki wodyszczypta soliNadzienie35 g sucharków pełnoziarnistych35 g migdałów (zmielonych)250 g jeżyn200 g malinszczypta cynamonu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 271 13,6% Bialko 5,1g 3,4% Weglow... 19,8g 9,9% Tluszcze 18,2g 30,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 222 11,1% Bialko 4,2g 2,8% Weglow... 16,2g 8,1% Tluszcze 14,9g 24,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Do miski wrzuć wszystkie składniki ciasta i wyrób je dokładnie rękami. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na pół godziny. Spód formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Rozwałkuj 2/3 ciasta i wyłóż nim dokładnie spód i boki formy. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Spód placka posyp pokruszonymi sucharkami razowymi oraz zmielonymi migdałami. Na wierzch wyłóż owoce, posyp szczyptą cynamonu. Rozwałkuj resztę ciasta, przyktyj nim placek i delikatnie ściśnij brzegi. Nie przejmuj się jeżeli nie uda ci się zrobić tego bardzo dokładnie, ciasto orkiszowe niestety bardzo się lepi i trudno je rozwałkować i przenieść w jednym kawałku. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut.