PLACEK PO WĘGIERSKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.58)
Placek po węgiersku wbrew nazwie prawdopodobnie wcale nie pochodzi z Węgier. Być może został tak nazwany ze względu na to, że gulasz, który zawiera jest robiony na wzór słynnego gulaszu węgierskiego. Inna teoria mówi, że przepis ten powstał w Słowacji, która wtedy była częścią Austrowęgier. Wersja słowacka jednak w gulaszu poza mięsem składa się głównie z musztardy i ogórków kiszonych, bez dodatku papryki.
Niezależnie od jego pochodzenia to danie jest już na dobre wpisane w polską tradycję kulinarną... i dobrze. To jedno z moich ulubionych dań ;)


SKŁADNIKI

Nadzienie

500 g wołowiny (na gulasz)

cebula

1 łyżka oleju rzepakowego (do smażenia)

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki ketchupu

2 ząbki czosnku świeżego

1 szklanka czerwonej papryki marynowanej/konserwowej

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

pół łyżeczki kminku

1 szklanka wody

Placek

¾ kg ziemniaków

2 szt. cebuli

pół szklanki mąki pszennej

2 szt. jajek

1 łyżeczka soli

olej rzepakowy (do smażenia)

Wierzch

pomidor

4 łyżki śmietany 12%

1 łyżka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj gulasz według tego przepisu
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce do drobnych oczkach (tych, które trą na miazgę)
  3. Tak samo zetrzyj cebulę i wymieszaj z ziemniakami
  4. Dosyp mąkę i wbij jajka
  5. Dodaj sól i wszystko dokładnie wymieszaj
  6. Rozgrzej olej na patelni (najlepiej o średnicy 24 cm)
  7. Wylewaj ciasto na patelnię tak żeby pokryła całe dno kilkumilimetrową warstwą
  8. Smaż 3-4 minuty i przewróć delikatnie na drugą stronę
  9. Po zdjęciu z patelni na połowę placka nałóż gulasz i złóż placek na pół
  10. Na górę placka połóż łyżkę śmietany i ćwiartkę pomidora
  11. Posyp odrobiną natki pietruszki


Placek po węgiersku Przepis

Placek po węgiersku Przepis