PLACEK Z KRUSZONKĄ NA MAŚLANCE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.17)
Pyszne ciasto długo zachowujące swoją świeżość, z dodatkiem sezonowych owoców, których można podać naprawdę dużo. U mnie są jabłka, truskawki i rabarbar, ale pasują też inne np. brzoskwinie, borówki, maliny itd.
Najlepiej smakuje podane na świeżym powietrzu.


SKŁADNIKI

Ciasto

2 szt. jajek

1 szklanka białego cukru

pół szklanki oleju roślinnego

1 szklanka maślanki (może być też kefir)

2½ szklanki mąki pszennej

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

1½ łyżeczki sody oczyszczonej

Kruszonka

125 g masła

9 łyżek mąki pszennej

9 łyżek białego cukru

2 szt. jabłek (dużych)

200 g truskawek

5 szt. rabarbaru (łodyg)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
207
10,4%
Bialko
2,7g
1,8%
Weglow...
27,9g
13,9%
Tluszcze
9,3g
15,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
  2. Dalej miksując dodać olej i maślankę.
  3. Ubitą masę wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą.
  4. Wyłożyć na blachę o średnicy 28-29 cm.
  5. Na wierzch ułożyć owoce, zrobić kruszonkę z masła, mąki i cukru i posypać nią owoce.
  6. Piec około 35 minut w temperaturze 180°C w pozycji termoobieg.


Placek z kruszonką na maślance Przepis

Placek z kruszonką na maślance Przepis

Placek z kruszonką na maślance Przepis

Placek z kruszonką na maślance Przepis