PLACKI MARCHEWKOWE Placki marchewkowe KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia polska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.57)7 Michał@MilionSmaków Uwielbiam placki - nie tylko ziemniaczane, ale także z innych warzyw lub różnych ich kompozycji. Placki z marchewki mają ten plus, że akurat marchewka smakuje tak samo dobrze o każdej porze roku. Tak więc tą wersją placków można się delektować również wtedy kiedy nie są dostępne dynie czy kabaczki. Jeśli lubicie placki ziemniaczane to te na pewno też przypadną wam do gustu. SKŁADNIKI pół kg marchewek2 szt. ziemniaków (średnich)4 łyżki mąki pszennej1 jajko1 łyżeczka solipół łyżeczki mielonego pieprzu1 cebulaolej roślinny (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 54 2,7% Bialko 2,2g 1,4% Weglow... 9g 4,5% Tluszcze 0,8g 1,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 125 6,3% Bialko 5g 3,4% Weglow... 21g 10,5% Tluszcze 1,9g 3,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarkiOdsączyć sok i przełożyć marchewkę do miskiZiemniaki i cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki (na miazgę a nie paski)Wymieszać ziemniaki i marchewkęWbić jajko i dodać mąkęDoprawić solą i pieprzemJeszcze raz dokładnie wymieszaćNa patelni rozgrzać olej - trzeba go będzie niestety dolewać, bo placki dużo go wchłaniająNakładać czubatą łyżkę ciasta na patelnię i dociskać, żeby placek miał niecałe pół centymetraPo koło 3 minutach przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minutyTak jak z plackami ziemniaczanymi można podawać na wiele sposobów: z cukrem, ze śmietaną, z jogurtem, z solą, z gulaszem, z greckim sosem jogurtowo-miętowym. Wybierzcie swój ulubiony ;)