PLACKI NA BAZIE MASCARPONE Z MALINAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Bardzo kremowe i puszyste placuszki, które można zrobić w miarę szybko rano na śniadanie. Najwięcej czasu zajmuje smażenie, ale jak chcecie to można je robić równolegle na dwóch patelniach.
Placki są lekko słodkie, więc doskonale pasują do nich delikatnie kwaśne maliny.


SKŁADNIKI

pół szklanki mleka 2%

jajko

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżka cukru trzcinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

¾ szklanki sera mascarpone

olej rzepakowy (do smażenia)

Nadzienie

1 szklanka malin

pół szklanki sera mascarpone

1 łyżka cukru pudru

cukier trzcinowy (do posypania)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wlej do sporej miski mleko
  2. Wbij jajko
  3. Dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mascarpone
  4. Dokładnie wymieszaj (można mikserem)
  5. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy
  6. Nakładaj ciasto łyżką
  7. Smaż z obu stron około 2 minut
  8. Pozostałe mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem
  9. Placki układaj na talerzu jeden na drugim przekładając je zrobionym nadzieniem i malinami
  10. Wierz posyp lekko cukrem trzcinowym


Placki na bazie mascarpone z malinami Przepis

Placki na bazie mascarpone z malinami Przepis