PLACKI SERNIKOWE Z GRANATEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.25)
Idealne śniadanie otwierające dzień. Zwłaszcza w sezonie gdzie jest niewiele świeżych owoców. Granaty są zdrowe a ich lekko cierpki smak potrafi rano obudzić i dodać energii.
Placki oparte na serku wiejskim mają dużo białka i niski indeks glikemiczny więc zaspokoją głód na kilka godzin. Warto wstawać, gdy czeka na nas takie śniadanie ;)


SKŁADNIKI

1 opakowanie twarożku wiejskiego

2 szt. jajek

2 łyżki cukru trzcinowego

pół łyżeczki aromatu waniliowego

3 łyżki mąki pszennej (50 g)

szczypta soli

olej rzepakowy (do smażenia)

pół granatu

pół szklanki śmietany 12%

PRZYGOTOWANIE

  1. Oddziel żółtka od białek
  2. Utrzyj żółtka z cukrem
  3. Dodaj serek wiejski i dobrze wymieszaj
  4. Wsyp mąkę i wlej aromat
  5. Rozmieszaj i lekko porozcieraj grudki twarożku
  6. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli (piana powinna zostać lekko lejąca)
  7. Z granatu wyjmij pestki (najłatwiej to zrobić nacinając go równomiernie z 4 stron po pół centymetra od strony przecięcia a następnie uderzając go łyżką w skórkę - jeśli chcecie mogę dodać zdjęcia z instrukcją jak wyjąć pestki z granatu i nie zachlapać całej kuchni)
  8. Połowę pestek dodaj do ciasta i połącz całość z ubitymi białkami
  9. Rozmieszaj delikatnie
  10. Rozgrzej olej na patelni
  11. Nakładaj ciasto na patelnię łyżką (dwie łyżki na jeden placuszek)
  12. Smaż około 2 minut z każdej strony
  13. Po przełożeniu na talerz polej śmietaną i posyp pozostałymi pestkami granatu


Placki sernikowe z granatem Przepis

Placki sernikowe z granatem Przepis