PLACKI SERNIKOWE Z GRANATEM Placki sernikowe z granatem KATEGORIE Śniadania Lekkie i zdrowe Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.6)5 Michał@MilionSmaków Idealne śniadanie otwierające dzień. Zwłaszcza w sezonie gdzie jest niewiele świeżych owoców. Granaty są zdrowe a ich lekko cierpki smak potrafi rano obudzić i dodać energii. Placki oparte na serku wiejskim mają dużo białka i niski indeks glikemiczny więc zaspokoją głód na kilka godzin. Warto wstawać, gdy czeka na nas takie śniadanie ;) SKŁADNIKI 1 opakowanie twarożku wiejskiego2 szt. jajek2 łyżki cukru trzcinowegopół łyżeczki aromatu waniliowego3 łyżki mąki pszennej (50 g)szczypta soliolej rzepakowy (do smażenia)pół granatupół szklanki śmietany 12% PRZYGOTOWANIE Oddziel żółtka od białekUtrzyj żółtka z cukremDodaj serek wiejski i dobrze wymieszajWsyp mąkę i wlej aromatRozmieszaj i lekko porozcieraj grudki twarożkuW osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli (piana powinna zostać lekko lejąca)Z granatu wyjmij pestki (najłatwiej to zrobić nacinając go równomiernie z 4 stron po pół centymetra od strony przecięcia a następnie uderzając go łyżką w skórkę - jeśli chcecie mogę dodać zdjęcia z instrukcją jak wyjąć pestki z granatu i nie zachlapać całej kuchni)Połowę pestek dodaj do ciasta i połącz całość z ubitymi białkamiRozmieszaj delikatnieRozgrzej olej na patelniNakładaj ciasto na patelnię łyżką (dwie łyżki na jeden placuszek)Smaż około 2 minut z każdej stronyPo przełożeniu na talerz polej śmietaną i posyp pozostałymi pestkami granatu