PLACKI WIELOWARZYWNE Placki wielowarzywne KATEGORIE Obiady Kuchnia polska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 2.25)2 Michał@MilionSmaków Uwielbiam placki warzywne i dlatego często pojawiają się na moim stole. Robiłem je chyba już ze wszystkich popularnych warzyw i paru mniej popularnych. Dzisiejszy przepis to prawdziwa mieszanka: ziemniak, cukinia, marchewka i por - świetne połączenie. SKŁADNIKI 2 szt. ziemniaków1 marchewkapół cukiniipół porapół łyżeczki mielonego pieprzupół łyżeczki soli¼ łyżeczki czosnku mielonego2 szt. jajek2 łyżki mąki orkiszowej2 łyżki mąki ziemniaczanejolej rzepakowy (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 84 4,2% Bialko 4g 2,6% Weglow... 12,5g 6,3% Tluszcze 1,9g 3,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 144 7,2% Bialko 6,8g 4,5% Weglow... 21,4g 10,7% Tluszcze 3,2g 5,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obierz warzywa a następnie zetrzyj wszystkie za wyjątkiem pora na tarce na miazgę (oczywiście można użyć robota lub szatkownicy). Pora dobrze posiekaj. Wymieszaj wszystkie warzywa razem. Dodaj sól, pieprz, czosnek, jajka i mąki. Jeszcze raz dobrze wymieszaj. Rozgrzej patelnię i wlej olej rzepakowy (pamiętaj, żeby go dolewać, tak, żeby cały czas była warstwa milimetra do dwóch na patelni - wtedy placki są chrupiące). Jak już się olej dobrze rozgrzeje wykładaj na patelnię po kopiatej łyżce (rozpłaszczając po nałożeniu). Smaż tak po 2 - 3 minuty z każdej strony w dość dużej temperaturze. Podawaj tak jak lubisz jeść placki ziemniaczane.