PLACKI Z CUKINII
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Placki z cukinii są lżejsze i bardziej wartościowe niż placki ziemniaczane i robi się je szybciej ;)
Smakują podobnie do placków z kabaczka, ale są wyraźniejsze. Lekkie i sycące, czyli dobre połączenie jak na lekki obiad, czy kolację.
Trzeba tylko uważać, żeby nie zostawić w cukinii za dużo wody, bo wtedy placki mogą się rozpadać podczas smażenia.


SKŁADNIKI

3 szt. cukinii

3 łyżeczki soli

2 szt. jajek

cebula

2 łyżeczki mielonego pieprzu

1 szklanka mąki pszennej

olej rzepakowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
66
3,3%
Bialko
3,2g
2,1%
Weglow...
10g
5%
Tluszcze
1,3g
2,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zetrzyj cukinię na grubej tarce
  2. Posyp solą i odstaw na 10 minut
  3. Odsącz z niej nadmiar wody (najlepiej biorąc po trochę w rękę i mocno wyciskając) i wrzuć do dużej miski
  4. Dodaj jajka i łyżeczkę soli
  5. Pokrój cebulę w piórka a czosnek przeciśniej przez praskę i dodaj do miski
  6. Dopraw pieprzem
  7. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj
  8. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy
  9. Nakładaj ciasto na placki łyżką i lekko je rozpłaszczaj
  10. Smaż około 2 minut z każdej strony
  11. Świetnie smakują podane z gęstym jogurtem lub śmietaną


Placki z cukinii Przepis

Placki z cukinii Przepis