PLACKI Z CUKINII Placki z cukinii KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia polska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.5)2 Michał@MilionSmaków Placki z cukinii są lżejsze i bardziej wartościowe niż placki ziemniaczane i robi się je szybciej ;) Smakują podobnie do placków z kabaczka, ale są wyraźniejsze. Lekkie i sycące, czyli dobre połączenie jak na lekki obiad, czy kolację. Trzeba tylko uważać, żeby nie zostawić w cukinii za dużo wody, bo wtedy placki mogą się rozpadać podczas smażenia. SKŁADNIKI 3 szt. cukinii3 łyżeczki soli2 szt. jajek1 cebula2 łyżeczki mielonego pieprzu1 szklanka mąki pszennejolej rzepakowy (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 66 3,3% Bialko 3,2g 2,1% Weglow... 10g 5% Tluszcze 1,3g 2,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 192 9,6% Bialko 9,3g 6,2% Weglow... 29,2g 14,6% Tluszcze 3,7g 6,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Zetrzyj cukinię na grubej tarce Posyp solą i odstaw na 10 minut Odsącz z niej nadmiar wody (najlepiej biorąc po trochę w rękę i mocno wyciskając) i wrzuć do dużej miski Dodaj jajka i łyżeczkę soli Pokrój cebulę w piórka a czosnek przeciśniej przez praskę i dodaj do miski Dopraw pieprzem Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj Na patelni rozgrzej olej rzepakowy Nakładaj ciasto na placki łyżką i lekko je rozpłaszczaj Smaż około 2 minut z każdej strony Świetnie smakują podane z gęstym jogurtem lub śmietaną