PLACKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW Placki z cukinii i ziemniaków KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia polska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.5)1 Michał@MilionSmaków Kolejne danie w naszej kolekcji placków warzywnych. Osobiście uważam, że w zasadzie większość warzyw idealnie nadaje się do tego by zrobić z nich pyszne placki. Mam też silne postanowienie, żeby wypróbować różne połączenia smaków i znaleźć te, które będą pojawiały się regularnie na moim stole. To właśnie jeden z nich. Placki z cukinii i ziemniaków można jeść dokładnie tak jak lubicie: ze śmietaną, z cukrem, z solą, z jogurtem, z gulaszem czy po prostu same. SKŁADNIKI 1 cukinia3 szt. ziemniaków (wagowo tyle co cukinii)4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki solipół łyżeczki mielonego pieprzu2 szt. jajekolej rzepakowy (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 76 3,8% Bialko 4g 2,7% Weglow... 10,1g 5,1% Tluszcze 1,9g 3,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 267 13,4% Bialko 14,1g 9,4% Weglow... 35,6g 17,8% Tluszcze 6,6g 11% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obierz cukinię i ziemniaki. Z cukinii wytnij nasiona (mają za dużo wody) Zetrzyj cukinię i ziemniaki na tarce o okrągłych oczkach. Zostaw je na kilka minut na sitku, żeby odsączyć je z nadmiaru wody (warto od czasu do czasu przemieszać) Przełóż warzywa do miski i dodaj mąkę, sól, pieprz i jajka. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy - musi go być sporo - tak około 2 milimetrów. Nakładaj po łyżce stołowej ciasta i smaż po 2 - 3 minuty z każdej strony. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami ;)