PLACKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Kolejne danie w naszej kolekcji placków warzywnych. Osobiście uważam, że w zasadzie większość warzyw idealnie nadaje się do tego by zrobić z nich pyszne placki. Mam też silne postanowienie, żeby wypróbować różne połączenia smaków i znaleźć te, które będą pojawiały się regularnie na moim stole.
To właśnie jeden z nich. Placki z cukinii i ziemniaków można jeść dokładnie tak jak lubicie: ze śmietaną, z cukrem, z solą, z jogurtem, z gulaszem czy po prostu same.


SKŁADNIKI

cukinia

3 szt. ziemniaków (wagowo tyle co cukinii)

4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

2 łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

2 szt. jajek

olej rzepakowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
76
3,8%
Bialko
4g
2,7%
Weglow...
10,1g
5,1%
Tluszcze
1,9g
3,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz cukinię i ziemniaki.
  2. Z cukinii wytnij nasiona (mają za dużo wody)
  3. Zetrzyj cukinię i ziemniaki na tarce o okrągłych oczkach.
  4. Zostaw je na kilka minut na sitku, żeby odsączyć je z nadmiaru wody (warto od czasu do czasu przemieszać)
  5. Przełóż warzywa do miski i dodaj mąkę, sól, pieprz i jajka.
  6. Dokładnie wymieszaj.
  7. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy - musi go być sporo - tak około 2 milimetrów.
  8. Nakładaj po łyżce stołowej ciasta i smaż po 2 - 3 minuty z każdej strony.
  9. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami ;)


Placki z cukinii i ziemniaków Przepis