PLACKI Z DYNI Placki z dyni KATEGORIE Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 4.4)5 Michał@MilionSmaków Placki z dyni są kolejną świetną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Bardziej wyraziste w smaku, o lekko pomarańczowym kolorze - są ucztą nie tylko dla podniebienia lecz także dla oczu. A do tego dynia jest zdrowsza niż ziemniaki SKŁADNIKI pół kg dyni2 szt. ziemniaków (średnich)1 jajko4 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka solipół łyżeczki mielonego pieprzuolej roślinny (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 56 2,8% Bialko 2,4g 1,6% Weglow... 9,3g 4,6% Tluszcze 1g 1,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 149 7,5% Bialko 6,3g 4,2% Weglow... 24,5g 12,3% Tluszcze 2,6g 4,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Dynię i ziemniaki zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach i dobrze wymieszaćJeśli jest za dużo wody to można ją odlać (placki będą się łatwiej smażyć)Na patelni rozgrzać olejDo dyni i ziemniaków dodać jajko, mąkę, sól i pieprzDobrze wymieszaćNabierać ciasto łyżką i kłaść na rozgrzaną patelnię (placki będą wielkości dłoni)Smażyć z każdej strony około 3-4 minut (jeśli patelnia jest dobrze rozgrzana) Przepis bierze udział w akcji Dynia 2013