PLACKI Z DYNI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 4.4)
Placki z dyni są kolejną świetną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Bardziej wyraziste w smaku, o lekko pomarańczowym kolorze - są ucztą nie tylko dla podniebienia lecz także dla oczu.
A do tego dynia jest zdrowsza niż ziemniaki


SKŁADNIKI

pół kg dyni

2 szt. ziemniaków (średnich)

jajko

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

olej roślinny (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
56
2,8%
Bialko
2,4g
1,6%
Weglow...
9,3g
4,6%
Tluszcze
1g
1,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Dynię i ziemniaki zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach i dobrze wymieszać
  2. Jeśli jest za dużo wody to można ją odlać (placki będą się łatwiej smażyć)
  3. Na patelni rozgrzać olej
  4. Do dyni i ziemniaków dodać jajko, mąkę, sól i pieprz
  5. Dobrze wymieszać
  6. Nabierać ciasto łyżką i kłaść na rozgrzaną patelnię (placki będą wielkości dłoni)
  7. Smażyć z każdej strony około 3-4 minut (jeśli patelnia jest dobrze rozgrzana)

Przepis bierze udział w akcji Dynia 2013


Placki z dyni Przepis

Placki z dyni Przepis