PLACKI Z KABACZKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.14)
Jeśli lubicie placki ziemniaczane na pewno będziecie zachwyceni plackami z kabaczka. Lżejsze i o ciekawszej nucie smakowej.
No i kabaczka szybciej się trze niż ziemniaki ;)


SKŁADNIKI

pół kabaczka

4 szt. ziemniaków

cebula

7 łyżek mąki pszennej

jajko

1 łyżeczka soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
48
2,4%
Bialko
2,1g
1,4%
Weglow...
8,8g
4,4%
Tluszcze
0,7g
1,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kabaczka obrać i zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach
  2. Odsączyć nadmiar wody (kabaczek ma jej znacznie więcej niż ziemniaki)
  3. Na tych samych oczkach zetrzeć ziemniaki i cebulę
  4. Masę wymieszać z mąką, jajkiem i solą
  5. Smażyć po 5 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni (no dowolnym rodzaju tłuszczu - wg mnie najlepszy jest olej rzepakowy)


Placki z kabaczka Przepis

Placki z kabaczka Przepis

Placki z kabaczka Przepis