PLACKI Z KABACZKA A'LA TURECKIE MÜCVER
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Mücver to turecki placki z cukinii, które najczęściej robi się w tym kraju po przygotowaniu nadziewanych cukinii - zazwyczaj z pozostałych skrawków.
Są tak dobre, że warto pokusić się o to by wystąpiły po prostu jako danie główne. Moja wersja zamiast cukinii będzie zawierała kabaczki - jeden z moich ulubionych produktów sezonowych. Jak co roku staram się zrobić z nich coś nowego ;)


SKŁADNIKI

pół kabaczka

2 szt. marchewek

cebula

1 łyżka koperku

1 łyżka natki pietruszki

2 szt. jajek

1 szklanka mąki pszennej

200 g sera feta

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu

olej rzepakowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
81
4,1%
Bialko
4,2g
2,8%
Weglow...
8,5g
4,2%
Tluszcze
3,5g
5,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz kabaczek i zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach
  2. Wyciśnij nadmiar wody i przerzuć go do miski
  3. Obierz marchewkę i cebulę i zetrzyj tak jak kabaczka
  4. Wymieszaj warzywa razem
  5. Drobno posiekaj koperek i pietruszkę i dorzuć do miski
  6. Wbij jajka i dodaj mąkę
  7. Dodaj pokruszony drobno ser feta i wymieszaj
  8. Dopraw do smaku solą i pieprzem
  9. Rozgrzej olej na patelni i nakładaj ciasto łyżką (duża, pełna łyżka potem lekko rozpłaszczona na patelni)
  10. Smaż po 2 - 3 minuty z każdej strony


Placki z kabaczka a'la tureckie Mücver Przepis