PLACKI Z KABACZKA A'LA TURECKIE MÜCVER Placki z kabaczka a'la tureckie Mücver KATEGORIE Obiady Kolacje Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.5)1 Michał@MilionSmaków Mücver to turecki placki z cukinii, które najczęściej robi się w tym kraju po przygotowaniu nadziewanych cukinii - zazwyczaj z pozostałych skrawków. Są tak dobre, że warto pokusić się o to by wystąpiły po prostu jako danie główne. Moja wersja zamiast cukinii będzie zawierała kabaczki - jeden z moich ulubionych produktów sezonowych. Jak co roku staram się zrobić z nich coś nowego ;) SKŁADNIKI pół kabaczka2 szt. marchewek1 cebula1 łyżka koperku1 łyżka natki pietruszki2 szt. jajek1 szklanka mąki pszennej200 g sera fetapół łyżeczki soli1 łyżeczka mielonego pieprzuolej rzepakowy (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 81 4,1% Bialko 4,2g 2,8% Weglow... 8,5g 4,2% Tluszcze 3,5g 5,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 347 17,4% Bialko 17,9g 11,9% Weglow... 36,3g 18,2% Tluszcze 15g 25,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obierz kabaczek i zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach Wyciśnij nadmiar wody i przerzuć go do miski Obierz marchewkę i cebulę i zetrzyj tak jak kabaczka Wymieszaj warzywa razem Drobno posiekaj koperek i pietruszkę i dorzuć do miski Wbij jajka i dodaj mąkę Dodaj pokruszony drobno ser feta i wymieszaj Dopraw do smaku solą i pieprzem Rozgrzej olej na patelni i nakładaj ciasto łyżką (duża, pełna łyżka potem lekko rozpłaszczona na patelni) Smaż po 2 - 3 minuty z każdej strony