PLACKI Z KALAFIORA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.17)
Kolejna wariacja na temat placków w moim wykonaniu - tym razem z kalafiora. Bardzo zdrowe i lekkie.
Kalafior ugotowany al dente z dodatkiem jajek, jogurtu i odrobiny sera dla wzmocnienia smaku. Koniecznie do wypróbowania gdy na rynku są świeże kalafiory.


SKŁADNIKI

pół kalafiora

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki sera parmezanu

2 szt. jajek

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

2 szczypty tymianku suszonego

2 szczypty suszonej bazylii

olej rzepakowy (do smażenia)

pół łyżeczki białego cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
62
3,1%
Bialko
5g
3,4%
Weglow...
4,7g
2,4%
Tluszcze
2,9g
4,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kalafior potnij na różyczki i dobrze wypłucz
  2. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem odrobiny soli i cukru
  3. Wrzuć kalafior i gotuj około 5 minut (powinien być lekko twardy)
  4. W między czasie w misce umieść jajka, jogurt, starty parmezan i przyprawy
  5. Bardzo dokładnie roztrzep masę widelcem
  6. Po ostudzeniu pokrój kalafior na małe kawałki (mniej niż pół centymetra) i dodaj do masy
  7. Wymieszaj
  8. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy (tak żeby przykrywał dno)
  9. Nakładaj łyżkę stołową kalafiora i smaż z każdej strony między pół minuty a minutą (w zależności od temperatury patelni)
  10. Podawaj tak jak lubisz - z jogurtem, cukrem lub śmietaną


Placki z kalafiora Przepis