PLACKI Z KALAFIORA Placki z kalafiora KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.17)3 Michał@MilionSmaków Kolejna wariacja na temat placków w moim wykonaniu - tym razem z kalafiora. Bardzo zdrowe i lekkie. Kalafior ugotowany al dente z dodatkiem jajek, jogurtu i odrobiny sera dla wzmocnienia smaku. Koniecznie do wypróbowania gdy na rynku są świeże kalafiory. SKŁADNIKI pół kalafiora2 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżki sera parmezanu2 szt. jajekpół łyżeczki solipół łyżeczki mielonego pieprzu2 szczypty tymianku suszonego2 szczypty suszonej bazyliiolej rzepakowy (do smażenia)pół łyżeczki białego cukru Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 62 3,1% Bialko 5g 3,4% Weglow... 4,7g 2,4% Tluszcze 2,9g 4,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 212 10,6% Bialko 17,1g 11,4% Weglow... 16g 8% Tluszcze 9,9g 16,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Kalafior potnij na różyczki i dobrze wypłuczW garnku zagotuj wodę z dodatkiem odrobiny soli i cukruWrzuć kalafior i gotuj około 5 minut (powinien być lekko twardy)W między czasie w misce umieść jajka, jogurt, starty parmezan i przyprawyBardzo dokładnie roztrzep masę widelcemPo ostudzeniu pokrój kalafior na małe kawałki (mniej niż pół centymetra) i dodaj do masyWymieszajNa patelni rozgrzej olej rzepakowy (tak żeby przykrywał dno)Nakładaj łyżkę stołową kalafiora i smaż z każdej strony między pół minuty a minutą (w zależności od temperatury patelni)Podawaj tak jak lubisz - z jogurtem, cukrem lub śmietaną