PLACKI Z KASZY KUKURYDZIANEJ Z MUSEM TRUSKAWKOWYM Placki z kaszy kukurydzianej z musem truskawkowym KATEGORIE Śniadania Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Owocowe pyszności Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.08)6 Michał@MilionSmaków Jeśli lubicie placki tak jak ja, to na pewno spróbujecie wariantu robionego z mąki kukurydzianej. Są delikatne i miękkie nawet przyrumienione z patelni i smakują ciekawie. Delikatny posmak kukurydzy i cynamonu, oraz wyraźna nuta miodu. Taki smak dobrze komponuje się ze świezymi owocami - na przykład z musem truskawkowym. SKŁADNIKI Ciasto150 g mąki kukurydzianej1 jajko1 szklanka wody3 łyżeczki miodu2 szczypty cynamonuPolewa250 g truskawek1 łyżka cukru trzcinowegoolej rzepakowy (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 108 5,4% Bialko 3,2g 2,1% Weglow... 19,4g 9,7% Tluszcze 1,7g 2,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 401 20% Bialko 11,7g 7,8% Weglow... 71,8g 35,9% Tluszcze 6,3g 10,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Zagotuj wodęZmniejsz temperaturę i powoli dosypuj mąkę kukurydzianą ciągle mieszając, tak żeby nie zrobiły się grudkiGotuj około 10 minut i odstaw do ostygnięcia (można schłodzić wkładając garnek do zimnej wody)W między czasie przygotuj mus truskawkowy zgodnie z przepisem z naszego bloga.Do mąki kukurydzianej dodaj miód i jajko, oraz cynamonDobrze wymieszajRozgrzej olej na patelniNakładaj placki na patelnię nabierając ciasto łyżkąSmaż po około 4 minuty z każdej strony aż placki będą rumiane (przewracaj delikatnie, bo placki mogą się rozpadać)Polewaj musem truskawkowym póki są gorące i podawaj od razu