PLACKI Z KASZY KUKURYDZIANEJ Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.08)
Jeśli lubicie placki tak jak ja, to na pewno spróbujecie wariantu robionego z mąki kukurydzianej. Są delikatne i miękkie nawet przyrumienione z patelni i smakują ciekawie. Delikatny posmak kukurydzy i cynamonu, oraz wyraźna nuta miodu. Taki smak dobrze komponuje się ze świezymi owocami - na przykład z musem truskawkowym.


SKŁADNIKI

Ciasto

150 g mąki kukurydzianej

jajko

1 szklanka wody

3 łyżeczki miodu

2 szczypty cynamonu

Polewa

250 g truskawek

1 łyżka cukru trzcinowego

olej rzepakowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
108
5,4%
Bialko
3,2g
2,1%
Weglow...
19,4g
9,7%
Tluszcze
1,7g
2,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zagotuj wodę
  2. Zmniejsz temperaturę i powoli dosypuj mąkę kukurydzianą ciągle mieszając, tak żeby nie zrobiły się grudki
  3. Gotuj około 10 minut i odstaw do ostygnięcia (można schłodzić wkładając garnek do zimnej wody)
  4. W między czasie przygotuj mus truskawkowy zgodnie z przepisem z naszego bloga.
  5. Do mąki kukurydzianej dodaj miód i jajko, oraz cynamon
  6. Dobrze wymieszaj
  7. Rozgrzej olej na patelni
  8. Nakładaj placki na patelnię nabierając ciasto łyżką
  9. Smaż po około 4 minuty z każdej strony aż placki będą rumiane (przewracaj delikatnie, bo placki mogą się rozpadać)
  10. Polewaj musem truskawkowym póki są gorące i podawaj od razu


Placki z kaszy kukurydzianej z musem truskawkowym Przepis

Placki z kaszy kukurydzianej z musem truskawkowym Przepis

Placki z kaszy kukurydzianej z musem truskawkowym Przepis