PLACKI ZIEMNIACZANE Placki ziemniaczane KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 1.5)1 Beata@MilionSmaków Klasyczne placki ziemniaczane, dobre na każdą porę, zawsze znajdą swoich amatorów. Posypane cukrem lub zdrowszym ksylitolem i z dodatkiem naturalnego jogurtu z pewnością zaspokoją nasz apetyt. SKŁADNIKI 750 g ziemniaków100 g cebuli50 g mąki pszennej2 szt. jajek5 g soliolej roślinny (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 80 4% Bialko 3,1g 2,1% Weglow... 13,6g 6,8% Tluszcze 1,3g 2,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 205 10,3% Bialko 8,1g 5,4% Weglow... 34,9g 17,4% Tluszcze 3,3g 5,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.Cebulę drobno posiekać.Wymieszać powyższe składniki z pozostałymi (oprócz oleju).Na patelni rozgrzać olej.Nakładać łyżką masę ziemniaczaną i formować okrągłe placki.Smażyć do zarumienienia, po czym przewrócić na drugą stronę.Placki podawać z ulubionymi dodatkami: posypać cukrem, śmietaną czy jogurtem.