PLACKI ZIEMNIACZANE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 1.5)
Klasyczne placki ziemniaczane, dobre na każdą porę, zawsze znajdą swoich amatorów. Posypane cukrem lub zdrowszym ksylitolem i z dodatkiem naturalnego jogurtu z pewnością zaspokoją nasz apetyt.


SKŁADNIKI

750 g ziemniaków

100 g cebuli

50 g mąki pszennej

2 szt. jajek

5 g soli

olej roślinny (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
80
4%
Bialko
3,1g
2,1%
Weglow...
13,6g
6,8%
Tluszcze
1,3g
2,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.
  2. Cebulę drobno posiekać.
  3. Wymieszać powyższe składniki z pozostałymi (oprócz oleju).
  4. Na patelni rozgrzać olej.
  5. Nakładać łyżką masę ziemniaczaną i formować okrągłe placki.
  6. Smażyć do zarumienienia, po czym przewrócić na drugą stronę.
  7. Placki podawać z ulubionymi dodatkami: posypać cukrem, śmietaną czy jogurtem.


Placki ziemniaczane Przepis

Placki ziemniaczane Przepis