PLACKI ZIEMNIACZANE Z MOZZARELLĄ Placki ziemniaczane z mozzarellą KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.57)7 Michał@MilionSmaków To zaczęło się jako lekko szalony pomysł. Co jeśli do placków ziemniaczanych dodamy mozzarellę (sporo) jeszcze przed smażeniem. Okazuje się, że coś niezbyt dobrego. Ale jeśli wcześniej ziemniaki ugotujemy, lekko przestudzimy i wtedy zmieszamy z serem (i innymi dodatkami) to już zupełnie inna historia. Warto spróbować! SKŁADNIKI 500 g ziemniaków1 cebula2 ząbki czosnku świeżegopół łyżeczki solipół łyżeczki mielonego pieprzu1 ser mozzarella2 szt. cebuli dymki (ze szczypiorkiem)5 łyżek bułki tartej (do obtaczania)olej rzepakowy (do smażenia) PRZYGOTOWANIE Najpierw ugotuj ziemniaki i ostudź je do takiej temperatury, żeby nie stopiły mozzarelli ;). Żeby było szybciej można je pokroić w drobną kostkę - później i tak będą gniecione. Dokładnie je rozgnieć i dodaj do nich drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Na koniec wsyp startą na tarce o dużych oczkach mozzarellę i delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy (mocno). Nabieraj ciasto na placki łyżką (taka pełna łyżka z dużym czubkiem) i obtaczaj w bułce tartej przy okazji formując płaskie, okrągłe placki. Kładź je na rozgrzaną patelnię i smaż po około 2 - 3 minuty z obu stron. Podawaj jeszcze ciepłe, posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.