PLACUSZKI WARZYWNE Z PENDŻABU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
Te proste do przygotowania indyjskie placuszki są dobrą opcją na przemycenie nieco warzyw do codziennej diety, zwłaszcza zimą, kiedy brakuje tych świeżych. Ciasto, żeby było zdrowsze, przygotowujemy z mąki pełnoziarnistej. Następnie rozwałkowujemy, nakładamy farsz i zawijamy - coś na kształt dużych pierogów. Następnie smażymy na dużej patelni.


SKŁADNIKI

Nadzienie

2 szt. marchewek

0,30 szt. kalafiora (może być mrożony)

1 łyżeczka garam masali

2 łyżeczki imbiru mielonego

szczypta soli

pół papryki Cayenne (żółtej)

2 łyżki świeżych liści kolendry

1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)

Ciasto

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

pół szklanki mąki pszennej

szczypta soli

olej rzepakowy (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. Marchewki i kalafiora ugotuj al dente w osolonej wodzie. Warzywa powinny być miękkie ale nie rozpadające się. 
  2. W misce wymieszaj mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną. Dodaj szczyptę soli i kilka łyżek wody. Wyrabiaj aż składniki się połączą i otrzymasz twarde ciasto. 
  3. Ugotowane warzywa posiekaj dość drobno. Dodaj przyprawę garam masala (jeśli nie masz takiej przyprawy to w kilka chwil przygotujesz ją samodzielnie - przepis tutaj), imbir, szczyptę soli, posiekaną papryczkę cayenne, kilka listków kolendry i kmin rzymski. Nadzienie dokładnie wymieszaj. 
  4. Ciasto podziel na pół. Każdą połowę rozwałkuj, nałóż farsz na połowę rozwałkowanego kawałka ciasta zostawiając nieco miejsca z boku do zaklejenia. Złóż placek jak dużego pieroga i dokładnie sklej brzegi. 
  5. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Placki smaż z obu stron aż się przyrumienią. 


Placuszki warzywne z Pendżabu Przepis

Placuszki warzywne z Pendżabu Przepis