PLACUSZKI Z CUKINII OTULONE PARMEZANEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 5)
Bardzo lubię panierowane smażone placuszki z cukinii dlatego postanowiłam znaleźć ich zdrowszą odmianę. Po wypróbowaniu wiem, że było warto. Plastry z cukinii obtaczam w jajku i panieruję w startym parmezanie a następnie piekę w piekarniku. Wisienką na torcie są orzeszki pinii. Smacznie i zdrowo :)


SKŁADNIKI

pół kg cukinii

80 g sera parmezanu (najlepiej w kawałku albo grubo starty)

15 g orzeszków pinii

jajko

pieprz czarny mielony

papryka słodka mielona (sproszokowana)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
91
4,6%
Bialko
6,9g
4,6%
Weglow...
2,3g
1,2%
Tluszcze
6g
10%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją termoobiegu.
  2. Cukinię pokrój w plastry (nie obieraj). Dopraw solą i sproszkowaną słodką papryką.
  3. Plastry obtocz w jajku a następnie w startym parmezanie.
  4. Ułóż plastry na blaszce do piekarnika wyłożonej papierem  i posyp orzeszkami pinii.
  5. Piecz przez około 12 minut.


Placuszki z cukinii otulone parmezanem Przepis

Placuszki z cukinii otulone parmezanem Przepis