PLACUSZKI Z CUKINII OTULONE PARMEZANEM Placuszki z cukinii otulone parmezanem KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków Bardzo lubię panierowane smażone placuszki z cukinii dlatego postanowiłam znaleźć ich zdrowszą odmianę. Po wypróbowaniu wiem, że było warto. Plastry z cukinii obtaczam w jajku i panieruję w startym parmezanie a następnie piekę w piekarniku. Wisienką na torcie są orzeszki pinii. Smacznie i zdrowo :) SKŁADNIKI pół kg cukinii80 g sera parmezanu (najlepiej w kawałku albo grubo starty)15 g orzeszków pinii1 jajkopieprz czarny mielonypapryka słodka mielona (sproszokowana) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 91 4,6% Bialko 6,9g 4,6% Weglow... 2,3g 1,2% Tluszcze 6g 10% 100g Na porcję (zmień) kCal 199 9,9% Bialko 15,1g 10,1% Weglow... 5,1g 2,5% Tluszcze 13,1g 21,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją termoobiegu.Cukinię pokrój w plastry (nie obieraj). Dopraw solą i sproszkowaną słodką papryką.Plastry obtocz w jajku a następnie w startym parmezanie. Ułóż plastry na blaszce do piekarnika wyłożonej papierem i posyp orzeszkami pinii. Piecz przez około 12 minut.