PLACUSZKI Z PORA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.69)
Wyraźne w smaku, lekkie ale sycące. To najkrótszy opis tego dania jaki przychodzi mi do głowy.
Robi się je szybko i łatwo - najdłuższą częścią jest samo smażenie dużej ilości małych placuszków, które później znikają znacznie szybciej niż je się smaży.


SKŁADNIKI

2 szt. pora

30 g orzeszków pinii

100 g kiełków słonecznika

3 szt. jajek

100 ml śmietany 12%

75 g sera parmezanu (startego)

6 łyżek mąki kukurydzianej

3 łyżki masła

2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej arachidowy)

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

oliwa z oliwek (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal

Bialko
6g
4%
Weglow...
12,4g
6,2%
Tluszcze
9,6g
16%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na patelni rozpuścić masło
  2. Dodaj orzeszki pinii i podsmaż aż się zarumienią
  3. Pory pokrój w talarki, kiełki słonecznika posiekaj
  4. Wrzuć na patelnię i posól
  5. Podsmaż około 2 minut i odstaw do ostudzenia
  6. W misce dobrze wymieszaj: jajka, śmietanę, mąkę, olej i pieprz
  7. Dodaj parmezan i przestudzone pory
  8. Na patelni mocno rozgrzej oliwę
  9. Ciasto nakładaj łyżką i smaż na złoty kolor z obu stron (około 3 minut z każdej strony)
  10. Placki najlepiej smakują z greckim sosem jogurtowo-miętowym


Placuszki z pora Przepis

Placuszki z pora Przepis

Placuszki z pora Przepis