PLACUSZKI Z RICOTTY I PARMEZANU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Ta serowa przekąska sprawdzi się gdy nie macie dużo czasu na zabawę w kuchni a chcecie zjeść coś zdrowego i pożywnego. Ilość składników ograniczona jest do minimum, podobnie jak ilość czasu potrzebnego na przygotowanie. Mocno serowy smak możecie zrównoważyć dodatkiem grzanek lub sałatki.


SKŁADNIKI

660 g sera ricotta

160 g sera parmezanu

3 szt. jajek

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu (świeżo zmielonego)

oliwa z oliwek (do wysmarowania foremek)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
209
10,5%
Bialko
15,9g
10,6%
Weglow...
2,8g
1,4%
Tluszcze
14,8g
24,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni.
  2. Zmiksuj jajka, następnie dodaj ricottę i starty parmezan i miksuj jeszcze przez chwilę.
  3. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Formę do muffinek na 12 sztuk wysmaruj oliwą i wyłóż do niej masę serową.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15-20 minut aż placuszki się zarumienią.
  6. Po upieczeniu najłatwiej jest wyjąć placuszki obracając formę do góry nogami i delikatnie potrząsając.


Placuszki z ricotty i parmezanu Przepis

Placuszki z ricotty i parmezanu Przepis