PLACUSZKI Z RICOTTY I PARMEZANU Placuszki z ricotty i parmezanu KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.5)1 Kasia@MilionSmaków Ta serowa przekąska sprawdzi się gdy nie macie dużo czasu na zabawę w kuchni a chcecie zjeść coś zdrowego i pożywnego. Ilość składników ograniczona jest do minimum, podobnie jak ilość czasu potrzebnego na przygotowanie. Mocno serowy smak możecie zrównoważyć dodatkiem grzanek lub sałatki. SKŁADNIKI 660 g sera ricotta160 g sera parmezanu3 szt. jajekszczypta soliszczypta mielonego pieprzu (świeżo zmielonego)oliwa z oliwek (do wysmarowania foremek) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 209 10,5% Bialko 15,9g 10,6% Weglow... 2,8g 1,4% Tluszcze 14,8g 24,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 524 26,2% Bialko 39,7g 26,5% Weglow... 7g 3,5% Tluszcze 37,2g 62% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni.Zmiksuj jajka, następnie dodaj ricottę i starty parmezan i miksuj jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Formę do muffinek na 12 sztuk wysmaruj oliwą i wyłóż do niej masę serową. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15-20 minut aż placuszki się zarumienią. Po upieczeniu najłatwiej jest wyjąć placuszki obracając formę do góry nogami i delikatnie potrząsając.