PODGRZYBKI W OCCIE Podgrzybki w occie KATEGORIE Przekąski Dodatki Wegańskie Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.25)2 Michał@MilionSmaków Klasyka polskiej kuchni. Grzybki marynowane w occie pojawiały się na polskich stołach obowiązkowo na wszystkich świętach, imieninach i innych uroczystościach. Idealne do zimnej wódeczki i do przegryzania między innymi klasykami polskich imienin. SKŁADNIKI 3 szklanki wodypół szklanki octu spirytusowego1 cebula3 szt. ziela angielskiego1 liść laurowy1 łyżka białego cukru (czubata)pół łyżeczki soli3 szklanki podgrzybków PRZYGOTOWANIE Grzyby umyj i obgotuj 10 minut w osolonej wodzieW drugim garnku wymieszaj pozostałe składniki (cebulę pokrój w piórka)Doprowadź do wrzeniaWrzuć do mieszanki odcedzone grzybyGotuj około 10 minutWlej gorące do słoikówZakręć słoikiPostaw je na nakrętce przykryte ręcznikiem aż ostygną