PODSTAWOWY PIEKIELNY SOS POMIDOROWY Z NAGA BHUT JOLOKIA (GHOST PEPPER) Podstawowy piekielny sos pomidorowy z naga bhut jolokia (ghost pepper) KATEGORIE Sosy Wegańskie Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.12)102 Michał@MilionSmaków Ostre sosy można przyrządzać na różne sposoby: na słodko, kwaśno, czy po prostu ostro (np puree z papryczek z oliwą). Ja jako podstawy do większości sosów używam pomidorów. Sos ma wtedy sporo możliwości do rozbudowy o dodatkowe składniki. W tym przepisie mamy właśnie taką bazę na bardzo ostry sos, wręcz piekielnie ostry, bo użyta tutaj papryczka jolokia (bardziej u nas znana jako Ghost pepper) osiąga 1 mln SHU a dodane dla owocowego posmaku papryczki Habanero mają w skali Scoville'a 300 tysięcy punktów. Po takim składzie nie można się spodziewać niczego innego niż sosu, który pali długo i mocno i doskonale potrafi doprawić każde danie - nawet po dodanie zaledwie połowy łyżeczki na garnek ;) SKŁADNIKI 1 papryka naga bhut jolokia (ghost pepper)3 szt. papryki habanero3 szt. pomidorów¼ szklanki octu jabłkowegopół łyżeczki soli1 łyżeczka białego cukru PRZYGOTOWANIE Posiekaj drobno wszystkie papryczki (lepiej to zrobić w rękawiczkach)Sparz pomidory i obierz je ze skórkiPokrój je w drobną kostkę w wrzuć do małego garnkaDodaj papryczki, wlej ocet i dodaj sól i cukierGotuj bez przykrywki na średnim ogniu około 10 minut aż pomidory zaczną się rozpadaćPrzelej wszystko do blendera i zmiksuj (lub zmiksuj blenderem ręcznym bezpośrednio w garnku)Wlej z powrotem do garnka i gotuj tak długo aż sos przyjmie odpowiednią dla ciebie gęstość (dla mnie powinien być gęsty, ale nadal płynny na tyle, że po przechyleniu łyżeczki swobodnie z niej spływa)Gotowy sos można przechowywać w lodówce przez ponad tydzień lub przelać do słoików - wtedy wytrzyma nawet kilka miesięcy bez otwierania