POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z WOKA Z SELEREM NACIOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.96)
Osobiście uważam, że mięso wieprzowe świetnie komponuje się z selerem naciowym - zwłaszcza z woka, gdy mięso jest miękkie i soczyste a seler chrupiący.
Do tego warzywa i sosy, które nadadzą daniu smak lekko kwaśny, lekko słodki, z wyczuwalną nutką ostrości.
Szybkie i smaczne. Spróbujcie ;)


SKŁADNIKI

300 g selera naciowego

350 g polędwicy wieprzowej

1 szklanka makaronu Chow Mein

2 szt. jajek

1 łyżeczka imbiru mielonego

1 łyżeczka mielonego pieprzu

0,30 łyżeczki soli

pół szklanki wody

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju arachidowego

1 łyżka octu ryżowego

1½ łyżki sosu ostrygowego

pół łyżki sosu Sriracha

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
141
7%
Bialko
9,1g
6,1%
Weglow...
4,9g
2,4%
Tluszcze
9,2g
15,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ja jak zawsze zaczynam od przygotowania składników do dania
  2. Potnij seler naciowy na centymetrowe kawałki i zalej je wrzątkiem na 4 minuty
  3. Makaron trochę połam i zalej wrzątkiem również na 4 minuty
  4. Polędwiczki wieprzowe potnij na małe kawałki (takie na 1 kęs) i obsyp je imbirem, pieprzem i solą
  5. W pół szklanki ciepłej wody rozmieszaj dokładnie mąkę ziemniaczaną
  6. Bardzo mocno rozgrzej olej arachidowy w woku
  7. Wbij jajka i często mieszaj aż się całkowicie zetną
  8. Dodaj polędwiczki i smaż około 3 minut
  9. Wrzuć seler  smaż 4 minuty
  10. Wlej sosy za wyjątiem octu ryżowego i dokładnie wymieszaj
  11. Zestaw wok z ognia i dodaj ocet i wymieszaj
  12. Podawaj od razu


Polędwiczka wieprzowa z woka z selerem naciowym Przepis

Polędwiczka wieprzowa z woka z selerem naciowym Przepis