POLĘDWICZKI W SOSIE KURKOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.59)
W sezonie letnim często kupuję kurki. Przeważnie bardzo szybko znikają w jajecznicy ale od czasu do czasu udaje mi się uchować ich trochę do obiadu. To danie chodziło mi po głowie już od jakiegoś czasu ale jakoś nie mogłam się zebrać. A tymczasem polędwiczki w sosie kurkowym, mimo że wydają się daniem wykwintnym, są bardzo proste do przygotowania.
Sos przygotowuje się ekspresowo, zwłaszcza gdy, tak jak mi, bardziej smakują ci grzyby w całości (oszczędzasz czas na siekanie). Samo mięso smażymy bardzo krótko - to ważne, żeby polędwiczki nie zrobiły się twarde. Chwila, moment - i pyszny obiad ląduje na stole.


SKŁADNIKI

700 g polędwicy wieprzowej

500 g kurek

6 łyżek masła klarowanego (połowa do sosu, połowa do mięsa)

cebula

100 ml wina białego wytrawnego

250 ml śmietany kremówki 36% (lub 30%)

koperek

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
182
9,1%
Bialko
8,6g
5,7%
Weglow...
2g
1%
Tluszcze
14,4g
23,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kurki dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą. 
  2. Polędwiczki umyj, osusz papierowymi ręcznikami i pokrój w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. 
  3. W dużym garnku rozpuść masło klarowane, dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij. 
  4. Dodaj kurki, posmażaj przez 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu. Na koniec posól.
  5.  Wlej białe wino i odparuj nieco przez 2 minuty na dużym ogniu. 
  6. Dodaj śmietanę kremówkę i zagotuj. 
  7. Zdejmij sos z ognia i dodaj posiekany koperek
  8. Na patelni rozgrzej masło klarowane
  9. Polędwiczki dopraw solą i pieprzem i od razu smaż - ok. 4 minuty z każdej strony aż mięso straci swój surowy wygląd. 
  10. Gotowe mięso przełóż do garnka z sosem i gotuj 2 minuty. 
  11. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z zieloną fasolką szparagową


Polędwiczki w sosie kurkowym Przepis

Polędwiczki w sosie kurkowym Przepis

Polędwiczki w sosie kurkowym Przepis