POLĘDWICZKI W SOSIE KURKOWYM Polędwiczki w sosie kurkowym KATEGORIE Obiady Mięsne Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Kolacje Na wyjątkowe okazje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.59)17 Kasia@MilionSmaków W sezonie letnim często kupuję kurki. Przeważnie bardzo szybko znikają w jajecznicy ale od czasu do czasu udaje mi się uchować ich trochę do obiadu. To danie chodziło mi po głowie już od jakiegoś czasu ale jakoś nie mogłam się zebrać. A tymczasem polędwiczki w sosie kurkowym, mimo że wydają się daniem wykwintnym, są bardzo proste do przygotowania. Sos przygotowuje się ekspresowo, zwłaszcza gdy, tak jak mi, bardziej smakują ci grzyby w całości (oszczędzasz czas na siekanie). Samo mięso smażymy bardzo krótko - to ważne, żeby polędwiczki nie zrobiły się twarde. Chwila, moment - i pyszny obiad ląduje na stole. SKŁADNIKI 700 g polędwicy wieprzowej500 g kurek6 łyżek masła klarowanego (połowa do sosu, połowa do mięsa)1 cebula100 ml wina białego wytrawnego250 ml śmietany kremówki 36% (lub 30%)kopereksólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 182 9,1% Bialko 8,6g 5,7% Weglow... 2g 1% Tluszcze 14,4g 23,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 800 40% Bialko 38g 25,3% Weglow... 8,7g 4,3% Tluszcze 63,2g 105,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Kurki dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Polędwiczki umyj, osusz papierowymi ręcznikami i pokrój w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. W dużym garnku rozpuść masło klarowane, dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj kurki, posmażaj przez 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu. Na koniec posól. Wlej białe wino i odparuj nieco przez 2 minuty na dużym ogniu. Dodaj śmietanę kremówkę i zagotuj. Zdejmij sos z ognia i dodaj posiekany koperek. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Polędwiczki dopraw solą i pieprzem i od razu smaż - ok. 4 minuty z każdej strony aż mięso straci swój surowy wygląd. Gotowe mięso przełóż do garnka z sosem i gotuj 2 minuty. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z zieloną fasolką szparagową.