POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W MIGDAŁACH I SOSIE SEROWYM
KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.25)
Przepis z zeszytu mojej mamy. Kruche polędwiczki wieprzowe w pysznym sosie serowym z dodatkiem chrupiących migdałów.
Krótko pieczone w naczyniu żaroodpornym, żeby zachowały odpowiednią konsystencję. Sos serowy z dodatkiem szalotki i białego pieprzu, którym można polać nie tylko mięso, ale też dodatki z którymi je podamy.


SKŁADNIKI

2 szt. polędwicy wieprzowej

1 łyżeczka mielonego pieprzu

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju rzepakowego

4 łyżki migdałów (płatków)

Sos

cebula szalotka

1 ząbek czosnku świeżego

1 łyżka masła

1 szklanka śmietany kremówki 36%

100 g sera rokpol

PRZYGOTOWANIE

  1. Polędwiczki natrzyj solą i pieprzem i odstaw do lodówki (najlepiej na 2 godziny)
  2. Rozgrzej patelnię
  3. Obtocz polędwiczki w oleju i podsmaż je po około minucie z każdej strony
  4. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i posyp płatkami migdałów
  5. Piecz 25 minut w termoobiegu w temperaturze 190 stopni (termoobieg)
  6. W międzyczasie przygotuj sos
  7. Drobno posiekaj szalotkę i czosnek
  8. Rozgrzej masło na patelni
  9. Wrzuć posiekane warzywa i smaż około 3 minut az zrobią się przezroczyste
  10. Dolej śmietanę kremówkę i mleko
  11. Dodaj pokruszony ser rokpol i mieszaj aż składniki się połączą
  12. Dopraw białym pieprzem
  13. Mięso podawaj gorące polane ciepłym sosem


Polędwiczki wieprzowe w migdałach i sosie serowym Przepis

Polędwiczki wieprzowe w migdałach i sosie serowym Przepis