POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W MIGDAŁACH I SOSIE SEROWYM Polędwiczki wieprzowe w migdałach i sosie serowym KATEGORIE Obiady Mięsne CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.25)18 Michał@MilionSmaków Przepis z zeszytu mojej mamy. Kruche polędwiczki wieprzowe w pysznym sosie serowym z dodatkiem chrupiących migdałów. Krótko pieczone w naczyniu żaroodpornym, żeby zachowały odpowiednią konsystencję. Sos serowy z dodatkiem szalotki i białego pieprzu, którym można polać nie tylko mięso, ale też dodatki z którymi je podamy. SKŁADNIKI 2 szt. polędwicy wieprzowej1 łyżeczka mielonego pieprzu1 łyżeczka soli1 łyżka oleju rzepakowego4 łyżki migdałów (płatków)Sos1 cebula szalotka1 ząbek czosnku świeżego1 łyżka masła1 szklanka śmietany kremówki 36%100 g sera rokpol PRZYGOTOWANIE Polędwiczki natrzyj solą i pieprzem i odstaw do lodówki (najlepiej na 2 godziny) Rozgrzej patelnię Obtocz polędwiczki w oleju i podsmaż je po około minucie z każdej strony Przełóż je do naczynia żaroodpornego i posyp płatkami migdałów Piecz 25 minut w termoobiegu w temperaturze 190 stopni (termoobieg) W międzyczasie przygotuj sos Drobno posiekaj szalotkę i czosnek Rozgrzej masło na patelni Wrzuć posiekane warzywa i smaż około 3 minut az zrobią się przezroczyste Dolej śmietanę kremówkę i mleko Dodaj pokruszony ser rokpol i mieszaj aż składniki się połączą Dopraw białym pieprzem Mięso podawaj gorące polane ciepłym sosem