POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE POROWO-MUSZTARDOWO-MIODOWYM Polędwiczki wieprzowe w sosie porowo-musztardowo-miodowym KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.38)21 Michał@MilionSmaków Prosty przepis i ciekawe połączenie smaków. Krótko smażone polędwiczki wieprzowe (w sam raz, żeby były soczyste, ale nie były już surowe) podane w sosie z duszonych porów, którego bazę stanowi balans między musztardą i miodem z delikatną nutą cytryny. Wystarczy dodać do nich ziemniaki au gratin lub po prostu polskie gniecione ziemniaki i polać je sosem! SKŁADNIKI Mięso0,80 kg polędwicy wieprzowej1 łyżeczka soli1 łyżeczka mielonego pieprzuSos1 por4 łyżki masła klarowanego0,40 l śmietany kremówki 36%3 łyżki soku z cytrynypół łyżeczki białego mielonego pieprzu3 łyżeczki musztardy dijon2 łyżeczki miodu PRZYGOTOWANIE Umyj i osusz polędwiczki. Potnij je na dwu centymetrowe plasterki. Natrzyj solą i pieprzem i odstaw. Dokładnie umyj pory (nie chcemy piasku chrupiącego w zębach) Potnij je na cienkie plasterki. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć pory Smaż około 10 minut aż będą miękkie. Przerzuć je do garnka. Na patelnie wlej śmietanę i zagotuj. Dodaj sok z cytryny, biały pieprz, miód i musztardę. Dokładnie wymieszaj i gotuj około 10 minut aż nieco zgęstnieje. Wlej sos do porów. Na patelni rozgrzej masło i wkładaj polędwiczki (patelnia powinna być mocno gorąca) Smaż po 2 minuty z każdej strony i przerzucaj je do garnka z sosem i porami. Duś pod przykryciem około 15 minut. Najlepiej smakują z gniecionymi ziemniakami ;)