POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE POROWO-MUSZTARDOWO-MIODOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Prosty przepis i ciekawe połączenie smaków. Krótko smażone polędwiczki wieprzowe (w sam raz, żeby były soczyste, ale nie były już surowe) podane w sosie z duszonych porów, którego bazę stanowi balans między musztardą i miodem z delikatną nutą cytryny.
Wystarczy dodać do nich ziemniaki au gratin lub po prostu polskie gniecione ziemniaki i polać je sosem!


SKŁADNIKI

Mięso

0,80 kg polędwicy wieprzowej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu

Sos

por

4 łyżki masła klarowanego

0,40 l śmietany kremówki 36%

3 łyżki soku z cytryny

pół łyżeczki białego mielonego pieprzu

3 łyżeczki musztardy dijon

2 łyżeczki miodu

PRZYGOTOWANIE

  1. Umyj i osusz polędwiczki.
  2. Potnij je na dwu centymetrowe plasterki.
  3. Natrzyj solą i pieprzem i odstaw.
  4. Dokładnie umyj pory (nie chcemy piasku chrupiącego w zębach)
  5. Potnij je na cienkie plasterki.
  6. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć pory
  7. Smaż około 10 minut aż będą miękkie.
  8. Przerzuć je do garnka.
  9. Na patelnie wlej śmietanę i zagotuj.
  10. Dodaj sok z cytryny, biały pieprz, miód i musztardę.
  11. Dokładnie wymieszaj i gotuj około 10 minut aż nieco zgęstnieje.
  12. Wlej sos do porów.
  13. Na patelni rozgrzej masło i wkładaj polędwiczki (patelnia powinna być mocno gorąca)
  14. Smaż po 2 minuty z każdej strony i przerzucaj je do garnka z sosem i porami.
  15. Duś pod przykryciem około 15 minut.
  16. Najlepiej smakują z gniecionymi ziemniakami ;)


Polędwiczki wieprzowe w sosie porowo-musztardowo-miodowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ