POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE POROWYM Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.78)62 Kasia@MilionSmaków Błyskawiczne danie a jakie smaczne. Przygotujcie je koniecznie teraz gdy w warzywniakach dostaniecie ładne, dojrzałe pory. Polędwiczki krótko obsmażamy, przygotowujemy sos na bazie porów i sera pleśniowego, zagotowujemy z mięsem - i już. Ten przepis przyda się gdy spodziewacie się większej ilości gości - będzie szybko, smacznie i efektownie a wszystko można przygotować z wyprzedzeniem. SKŁADNIKI 800 g polędwicy wieprzowej2 szt. pora (duże)2 łyżki masła klarowanego¾ szklanki wody240 ml śmietany 18%75 g sera rokpol1½ łyżeczki musztardy delikatesowejtymianek suszonysólpieprz czarny mielonykoperek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 147 7,3% Bialko 9,7g 6,5% Weglow... 5,1g 2,5% Tluszcze 9,7g 16,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 360 18% Bialko 23,8g 15,9% Weglow... 12,5g 6,3% Tluszcze 23,7g 39,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Polędwiczki umyj i osusz, oczyść z błon. Nie doprawiaj jeszcze. Pokrój na plasterki o szerokości ok. 1 cm. Pory dokładnie umyj, odetnij zielone liście. Każdy por przetnij wzdłuż a następnie pokrój w półplasterki. Na dużej patelni rozpuść łyżkę klarowanego masła. Mięso dopraw solą i pieprzem, ułóż na patelni i obsmaż krótko z obu stron - gdy straci swój surowy wygląd od razu przewracaj. Po usmażeniu zdejmij z patelni. W dużym garnku rozpuść łyżkę klarowanego masła. Wrzuć pokrojone pory, dopraw solą i tymiankiem. Podsmażaj przez chwilę. Wlej wodę, przykryj i duś przez kilka minut aż zmiękną. Dolej śmietaną, dodaj posiakany na kawałki ser rokpol i musztardę. Zagotuj. Do garnka z sosem przełóż mięso i gotuj jeszcze przez kilka minut. Podawaj posypane świeżym koperkiem.