POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE POROWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.59)
Błyskawiczne danie a jakie smaczne. Przygotujcie je koniecznie teraz gdy w warzywniakach dostaniecie ładne, dojrzałe pory.
Polędwiczki krótko obsmażamy, przygotowujemy sos na bazie porów i sera pleśniowego, zagotowujemy z mięsem - i już. Ten przepis przyda się gdy spodziewacie się większej ilości gości - będzie szybko, smacznie i efektownie a wszystko można przygotować z wyprzedzeniem.


SKŁADNIKI

800 g polędwicy wieprzowej

2 szt. pora (duże)

2 łyżki masła klarowanego

¾ szklanki wody

240 ml śmietany 18%

75 g sera rokpol

1½ łyżeczki musztardy delikatesowej

tymianek suszony

sól

pieprz czarny mielony

koperek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
147
7,3%
Bialko
9,7g
6,5%
Weglow...
5,1g
2,5%
Tluszcze
9,7g
16,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Polędwiczki umyj i osusz, oczyść z błon. Nie doprawiaj jeszcze. Pokrój na plasterki o szerokości ok. 1 cm. 
  2. Pory dokładnie umyj, odetnij zielone liście. Każdy por przetnij wzdłuż a następnie pokrój w półplasterki. 
  3. Na dużej patelni rozpuść łyżkę klarowanego masła
  4. Mięso dopraw solą i pieprzem, ułóż na patelni i obsmaż krótko z obu stron - gdy straci swój surowy wygląd od razu przewracaj. Po usmażeniu zdejmij z patelni. 
  5. W dużym garnku rozpuść łyżkę klarowanego masła
  6. Wrzuć pokrojone pory, dopraw solą i tymiankiem. Podsmażaj przez chwilę. 
  7. Wlej wodę, przykryj i duś przez kilka minut aż zmiękną. 
  8. Dolej śmietaną, dodaj posiakany na kawałki ser rokpol i musztardę. Zagotuj. 
  9. Do garnka z sosem przełóż mięso i gotuj jeszcze przez kilka minut. 
  10. Podawaj posypane świeżym koperkiem


Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym Przepis

Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym Przepis