POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z PIECZARKAMI I SZCZYPIORKIEM Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i szczypiorkiem KATEGORIE Obiady Mięsne Kolacje Kuchnia azjatycka CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.3)5 Michał@MilionSmaków Polędwica wieprzowa to wyjątkowo kruche, soczyste i smaczne mięso. W związku z tym dość często pojawia się w mojej kuchni. Tym razem szybki i prosty przepis na smaczny obiad. Jeśli akurat szczypiorek jest niedostępny można zastąpić go cebulką. SKŁADNIKI pół kg polędwicy wieprzowej10 szt. pieczarek4 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżka rozmarynu suszonegosólpół łyżeczki mielonego pieprzu (świeżo zmielonego)2 łyżki szczypiorku3 łyżki masła (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 156 7,8% Bialko 13,1g 8,7% Weglow... 1,2g 0,6% Tluszcze 10,7g 17,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 327 16,4% Bialko 27,5g 18,4% Weglow... 2,6g 1,3% Tluszcze 22,5g 37,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Sos sojowy wlać do miseczkiDoprawić szczyptą soli, pieprzem i rozmarynemPieczarki obrać i pokroić na połówki (razem z nogami) i włożyć do sosuPolędwiczki pokroić w plastry (możliwie jak największe) i natrzeć soląNa patelni rozpuścić masłoSmażyć pieczarki i polędwiczki po 5 minut z każdej stronyZmniejszyć ogień i dusić jeszcze pod przykryciem kolejne 5 minutZdjąć polędwiczki z patelni i ułożyć na nich pieczarkiPosypać posiekanym szczypiorkiem