POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z PIECZARKAMI I SZCZYPIORKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.3)
Polędwica wieprzowa to wyjątkowo kruche, soczyste i smaczne mięso. W związku z tym dość często pojawia się w mojej kuchni. Tym razem szybki i prosty przepis na smaczny obiad.
Jeśli akurat szczypiorek jest niedostępny można zastąpić go cebulką.


SKŁADNIKI

pół kg polędwicy wieprzowej

10 szt. pieczarek

4 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka rozmarynu suszonego

sól

pół łyżeczki mielonego pieprzu (świeżo zmielonego)

2 łyżki szczypiorku

3 łyżki masła (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
156
7,8%
Bialko
13,1g
8,7%
Weglow...
1,2g
0,6%
Tluszcze
10,7g
17,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Sos sojowy wlać do miseczki
  2. Doprawić szczyptą soli, pieprzem i rozmarynem
  3. Pieczarki obrać i pokroić na połówki (razem z nogami) i włożyć do sosu
  4. Polędwiczki pokroić w plastry (możliwie jak największe) i natrzeć solą
  5. Na patelni rozpuścić masło
  6. Smażyć pieczarki i polędwiczki po 5 minut z każdej strony
  7. Zmniejszyć ogień i dusić jeszcze pod przykryciem kolejne 5 minut
  8. Zdjąć polędwiczki z patelni i ułożyć na nich pieczarki
  9. Posypać posiekanym szczypiorkiem


Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i szczypiorkiem Przepis

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i szczypiorkiem Przepis

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i szczypiorkiem Przepis