POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z WOKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.97)
Szybkie, sycące i pyszne danie z woka. Kilka składników, zaledwie kilkanaście minut w kuchni a zadowolenie gwarantowane. Delikatna i krucha polędwiczka wieprzowa z papryką, pieczarkami i nutką sezamu.


SKŁADNIKI

500 g polędwicy wieprzowej

cebula

papryka Bell czerwona (dużej)

200 g pieczarek

4 łyżki szczypiorku

4 łyżki ciemnego sosu sojowego

pół łyżeczki mielonego pieprzu (świeżo zmielonego)

2 łyżki oleju arachidowego (do smażenia)

1 łyżka sezamu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
122
6,1%
Bialko
9,9g
6,6%
Weglow...
1,9g
0,9%
Tluszcze
8,2g
13,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki
  2. Włożyć do miseczki, zalać sosem sojowym wymieszanym z pieprzem
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka
  4. Paprykę pokroić w kostki o bokach około jednego cm
  5. Polędwicę pokroić w kostkę wielkości zbliżonej do kostek papryki
  6. Rozgrzać wok
  7. Polać go olejem i przechylając wok rozprowadzić go po ściankach
  8. Jak olej zacznie dymić wrzucić cebulę. Smażyć około minutę intensywnie mieszając
  9. Dorzucić mięso i smażyć około 3 minut
  10. Dodać pieczarki (wraz z sosem), paprykę i sezam i smażyć około 3 minut
  11. Szczypiorek posiekać w ukośne paski długości około jednego centymetra i posypać nim gotowe danie
  12. Podawać samo lub z ryżem


Polędwiczki wieprzowe z woka Przepis

Polędwiczki wieprzowe z woka Przepis

Polędwiczki wieprzowe z woka Przepis