POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z WOKA Polędwiczki wieprzowe z woka KATEGORIE Obiady Kolacje Kuchnia azjatycka Kuchnia chińska CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.97)16 Michał@MilionSmaków Szybkie, sycące i pyszne danie z woka. Kilka składników, zaledwie kilkanaście minut w kuchni a zadowolenie gwarantowane. Delikatna i krucha polędwiczka wieprzowa z papryką, pieczarkami i nutką sezamu. SKŁADNIKI 500 g polędwicy wieprzowej1 cebula1 papryka Bell czerwona (dużej)200 g pieczarek4 łyżki szczypiorku4 łyżki ciemnego sosu sojowegopół łyżeczki mielonego pieprzu (świeżo zmielonego)2 łyżki oleju arachidowego (do smażenia)1 łyżka sezamu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 122 6,1% Bialko 9,9g 6,6% Weglow... 1,9g 0,9% Tluszcze 8,2g 13,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 354 17,7% Bialko 28,6g 19,1% Weglow... 5,4g 2,7% Tluszcze 23,6g 39,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki Włożyć do miseczki, zalać sosem sojowym wymieszanym z pieprzem Cebulę obrać i pokroić w piórka Paprykę pokroić w kostki o bokach około jednego cm Polędwicę pokroić w kostkę wielkości zbliżonej do kostek papryki Rozgrzać wok Polać go olejem i przechylając wok rozprowadzić go po ściankach Jak olej zacznie dymić wrzucić cebulę. Smażyć około minutę intensywnie mieszając Dorzucić mięso i smażyć około 3 minut Dodać pieczarki (wraz z sosem), paprykę i sezam i smażyć około 3 minut Szczypiorek posiekać w ukośne paski długości około jednego centymetra i posypać nim gotowe danie Podawać samo lub z ryżem