POLENTA Z CUKINIĄ I BOCZKIEM Polenta z cukinią i boczkiem KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia włoska Zapiekanki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków Polenta, czyli kukurydziana kaszka, w wersji z grillowaną cukinią i boczkiem. Cudownie rozgrzewająca i bardzo sycąca. SKŁADNIKI 125 g mąki kukurydzianejpół l wody75 g sera żółtegopół cukinii50 g wędzonego boczku1 łyżeczka suszonej bazylii Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 111 5,5% Bialko 4,3g 2,9% Weglow... 10,6g 5,3% Tluszcze 5,5g 9,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 487 24,3% Bialko 18,9g 12,6% Weglow... 46,4g 23,2% Tluszcze 24,1g 40,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Zagotować lekko osoloną wodę. Do wrzątku stopniowo dosypywać mąkę kukurydzianą. Gotować ok. 30 minut cały czas mieszając aby masa się nie przypaliła (powinna mieć konsystencję kaszki). Zdjąć z ognia i wymieszać z 50 g startego żółtego sera. Przełożyć do formy, wygładzić łyżką i zostawić do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. W międzyczasie grillować na patelni cukinię pokrojoną w plasterki oraz pocięty na kawałki boczek. Zimną polentę pociąć w prostokąty i ułożyć w formie do zapiekania. Na wierzch wyłożyć cukinię, boczek i resztę startego sera. Doprawić suszoną bazylią. Piec około 15 minut aż krem się zarumieni.