POLENTA Z CUKINIĄ I BOCZKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Polenta, czyli kukurydziana kaszka, w wersji z grillowaną cukinią i boczkiem. Cudownie rozgrzewająca i bardzo sycąca.


SKŁADNIKI

125 g mąki kukurydzianej

pół l wody

75 g sera żółtego

pół cukinii

50 g wędzonego boczku

1 łyżeczka suszonej bazylii

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
111
5,5%
Bialko
4,3g
2,9%
Weglow...
10,6g
5,3%
Tluszcze
5,5g
9,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zagotować lekko osoloną wodę.
  2. Do wrzątku stopniowo dosypywać mąkę kukurydzianą. Gotować ok. 30 minut cały czas mieszając aby masa się nie przypaliła (powinna mieć konsystencję kaszki). 
  3. Zdjąć z ognia i wymieszać z 50 g startego żółtego sera.
  4. Przełożyć do formy, wygładzić łyżką i zostawić do ostygnięcia. 
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
  6. W międzyczasie grillować na patelni cukinię pokrojoną w plasterki oraz pocięty na kawałki boczek.
  7. Zimną polentę pociąć w prostokąty i ułożyć w formie do zapiekania. Na wierzch wyłożyć cukinię, boczek i resztę startego sera. Doprawić suszoną bazylią.
  8. Piec około 15 minut aż krem się zarumieni.


Polenta z cukinią i boczkiem Przepis

Polenta z cukinią i boczkiem Przepis

Polenta z cukinią i boczkiem Przepis