POLENTA Z KREMEM SEROWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Jeżeli znudziła się Wam już monotonia zimowych smaków - polecam polentę, czyli danie z "kaszki" z mąki kukurydzianej. Można przygotować wcześniej w dużej ilości i podawać na bardzo różne sposoby. Mój ulubiony - z kremem serowym i śmietaną. Cudownie rozgrzewa w chłodne zimowe dni :)


SKŁADNIKI

250 g mąki kukurydzianej

1 l wody

150 g sera żółtego

150 ml śmietany 12%

3 łyżki sera parmezanu

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
112
5,6%
Bialko
4,8g
3,2%
Weglow...
11,8g
5,9%
Tluszcze
4,8g
8,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zagotować lekko osoloną wodę.
  2. Do wrzątku stopniowo dosypywać mąkę kukurydzianą. Gotować ok. 30 minut cały czas mieszając aby masa się nie przypaliła (powinna mieć konsystencję kaszki). 
  3. Zdjąć z ognia i wymieszać z połową startego żółtego sera.
  4. Przełożyć do formy, wygładzić łyżką i zostawić do ostygnięcia. 
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
  6. W międzyczasie przygotować krem serowy mieszając śmietanę, drugą połowę żółtego sera oraz parmezan. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Zimną polentę pociąć w prostokąty i ułożyć w formie do zapiekania. Na wierzch wyłożyć krem serowy.
  8. Piec około 15 minut aż krem się zarumieni.


Polenta z kremem serowym Przepis

Polenta z kremem serowym Przepis