POLENTA Z KREMEM SEROWYM Polenta z kremem serowym KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia włoska Zapiekanki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.5)4 Kasia@MilionSmaków Jeżeli znudziła się Wam już monotonia zimowych smaków - polecam polentę, czyli danie z "kaszki" z mąki kukurydzianej. Można przygotować wcześniej w dużej ilości i podawać na bardzo różne sposoby. Mój ulubiony - z kremem serowym i śmietaną. Cudownie rozgrzewa w chłodne zimowe dni :) SKŁADNIKI 250 g mąki kukurydzianej1 l wody150 g sera żółtego150 ml śmietany 12%3 łyżki sera parmezanuszczypta soliszczypta mielonego pieprzu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 112 5,6% Bialko 4,8g 3,2% Weglow... 11,8g 5,9% Tluszcze 4,8g 8,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 440 22% Bialko 19g 12,7% Weglow... 46,3g 23,1% Tluszcze 19g 31,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Zagotować lekko osoloną wodę. Do wrzątku stopniowo dosypywać mąkę kukurydzianą. Gotować ok. 30 minut cały czas mieszając aby masa się nie przypaliła (powinna mieć konsystencję kaszki). Zdjąć z ognia i wymieszać z połową startego żółtego sera. Przełożyć do formy, wygładzić łyżką i zostawić do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. W międzyczasie przygotować krem serowy mieszając śmietanę, drugą połowę żółtego sera oraz parmezan. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zimną polentę pociąć w prostokąty i ułożyć w formie do zapiekania. Na wierzch wyłożyć krem serowy. Piec około 15 minut aż krem się zarumieni.