POLICZKI CIELĘCE DUSZONE W BIAŁYM WINIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 3.82)
Podroby wracają do łask, co bardzo mnie cieszy, bo dostępność tych produktów jest dziś dużo większa niż jeszcze kilka lat temu. Kiedyś powszechnie stosowane w polskich kuchniach, zniknęły na jakiś czas, by teraz wrócić z triumfem. Ich przygotowanie wymaga trochę pracy i czasu. Mięso trzeba na początku dokładnie oczyścić z błon i twardego tłuszczu, samo duszenie zabiera kilka godzin. Tutaj przyda się szybkowar, który istotnie skróci czas przygotowania mięsa.


SKŁADNIKI

600 g policzków cielęcych (po oczyszczeniu)

1 szklanka wina białego wytrawnego

1 szklanka bulionu warzywnego

cebula

3 ząbki czosnku świeżego

1 łyżeczka rozmarynu suszonego

1 łyżka oleju rzepakowego

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Policzki cielęce umyj, osusz i dokładnie oczyść z żyłek, błonek i grubszych warstw tłuszczu. Większe kawałki przekrój na pół. 
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Obsmaż mięso z każdej strony po ok. 2 minuty. 
  3. Dodaj posiekaną cebulę, pokrojone w cieniutkie plasterki ząbki czosnku i rozmaryn. Smaż jeszcze przez chwilę. Na koniec dopraw solą i pieprzem
  4. Policzki wraz z całą zawartością patelni przełóż do szybkowaru lub do dużego garnka - jego szerokość powinna mniej więcej odpowiadać wielkości mięsa (jeżeli użyjesz większego wówczas musisz dać więcej wina i bulionu do duszenia). 
  5. Wlej białe wino i bulion
  6. Duś około 3 godzin aż mięso będzie bardzo miękkie, w szybkowarze wystarczy 45 minut. 
  7. Cały czas obserwuj mięso i jeżeli płyn się zredukuje - podlewaj je winem i bulionem
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. smażonymi ziemniakami i marchewką z groszkiem. 


Policzki cielęce duszone w białym winie Przepis

Policzki cielęce duszone w białym winie Przepis