POLICZKI CIELĘCE DUSZONE W BIAŁYM WINIE Policzki cielęce duszone w białym winie KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 3.82)39 Kasia@MilionSmaków Podroby wracają do łask, co bardzo mnie cieszy, bo dostępność tych produktów jest dziś dużo większa niż jeszcze kilka lat temu. Kiedyś powszechnie stosowane w polskich kuchniach, zniknęły na jakiś czas, by teraz wrócić z triumfem. Ich przygotowanie wymaga trochę pracy i czasu. Mięso trzeba na początku dokładnie oczyścić z błon i twardego tłuszczu, samo duszenie zabiera kilka godzin. Tutaj przyda się szybkowar, który istotnie skróci czas przygotowania mięsa. SKŁADNIKI 600 g policzków cielęcych (po oczyszczeniu)1 szklanka wina białego wytrawnego1 szklanka bulionu warzywnego1 cebula3 ząbki czosnku świeżego1 łyżeczka rozmarynu suszonego1 łyżka oleju rzepakowegosólpieprz czarny mielony PRZYGOTOWANIE Policzki cielęce umyj, osusz i dokładnie oczyść z żyłek, błonek i grubszych warstw tłuszczu. Większe kawałki przekrój na pół. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Obsmaż mięso z każdej strony po ok. 2 minuty. Dodaj posiekaną cebulę, pokrojone w cieniutkie plasterki ząbki czosnku i rozmaryn. Smaż jeszcze przez chwilę. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Policzki wraz z całą zawartością patelni przełóż do szybkowaru lub do dużego garnka - jego szerokość powinna mniej więcej odpowiadać wielkości mięsa (jeżeli użyjesz większego wówczas musisz dać więcej wina i bulionu do duszenia). Wlej białe wino i bulion. Duś około 3 godzin aż mięso będzie bardzo miękkie, w szybkowarze wystarczy 45 minut. Cały czas obserwuj mięso i jeżeli płyn się zredukuje - podlewaj je winem i bulionem. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. smażonymi ziemniakami i marchewką z groszkiem.