POLICZKI WOŁOWE DUSZONE W CZERWONYM WINIE Policzki wołowe duszone w czerwonym winie KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Na wyjątkowe okazje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 240 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 3.74)188 Kasia@MilionSmaków Zdobyć wołowe policzki nie jest łatwo ale kiedy już się uda można z nich przygotować naprawdę zachwycające dania. Tak więc jeżeli poszukujecie czegoś naprawdę ekstra na wyjątkową okazję ruszajcie na poszukiwanie policzków. Podpowiem, że mi udało się je dostać w Inter Marche. Jedną z klasycznych propozycji przyrządzenia tego delikatnego i bardzo smacznego mięsa jest duszenie w czerwonym winie. Mięso dusi się długo bo ponad 3 godziny ale dzięki temu dosłownie rozpływa się w ustach. Może dlatego jest modnym aktualnie hitem w wielu restauracjach? Na talerzu doskonale komponuje się z kaszą jęczmienną lub gryczaną i buraczkami. SKŁADNIKI pół kg policzków wołowych2 szklanki wina czerwonego wytrawnego1 szklanka bulionu warzywnego1 cebula3 ząbki czosnku świeżegopół łyżeczki rozmarynu suszonego1 łyżka oleju rzepakowegosólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 120 6% Bialko 9,6g 6,4% Weglow... 1,9g 0,9% Tluszcze 5,4g 9% 100g Na porcję (zmień) kCal 570 28,5% Bialko 45,4g 30,3% Weglow... 8,9g 4,4% Tluszcze 25,6g 42,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Policzki wołowe umyj, osusz i przetnij mięso na dwie części.Na patelni mocno rozgrzej olej. Obsmażaj mięso z każdej strony po 1-2 minuty. Dodaj posiekaną cebulę, pokrojone w cieniutkie plasterki ząbki czosnku i rozmaryn. Smaż jeszcze przez chwilę. Policzki wraz z całą zawartością patelni przełóż do garnka - jego szerokość powinna mniej więcej odpowiadać wielkości mięsa (jeżeli użyjesz większego wówczas musisz dać więcej wina i bulionu do duszenia). Mięso oprósz solą i pieprzem, wlej szklankę czerwonego wina, zmniejsz ogień i duś łącznie przez ok. 3,5 godziny, przy czym:- Po ok. 1,5h dodaj szklankę bulionu, - 0,5h później dodaj pół szklanki wina, - 0,5h później dodaj kolejne pół szklanki wina. Cały czas obserwuj mięso i jeżeli płyn się zredukuje - podlewaj je szybciej. Mięso pokrój w plastry i podawaj z kaszą i buraczkami.