POMIDOROWA ZAPIEKANKA Z MIELONEJ WIEPRZOWINY
KATEGORIE
Mięsne
Zapiekanki
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
Uwielbiam połączenie pomidorów i mielonej wieprzowiny z cebulą. Smak jest bardzo wyraźny, lekko słodki dzięki pomidorom, ale nie przyćmiewa smaku samego mięsa.
Wystarczy dodatek sera i makaronu i mamy gotowy obiad czy kolację ;)


SKŁADNIKI

2 szklanki makaronu penne (rurki)

cebula

1 łyżka oleju rzepakowego

2 ząbki czosnku świeżego

500 g mięsa mielonego wieprzowego

1 opakowanie pomidorów w puszce

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

4 plasterki sera żółtego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
142
7,1%
Bialko
11g
7,4%
Weglow...
11,3g
5,6%
Tluszcze
5,6g
9,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj makaron al dente (ze 2 minuty krócej niż opis na opakowaniu)
  2. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem
  3. Po 2 minutach dodaj pocięty w plasterki czosnek
  4. Po kolejnych 3 - 4 minutach, jak będzie czuć wyraźny zapach czosnku dodaj mięso mielone
  5. Smaż mieszając około 10 minut aż mięso się lekko przyrumieni
  6. Dodaj pomidory z puszki, sól, pieprz oraz paprykę i wymieszaj
  7. Do naczynia żaroodpornego wsyp odsączony makaron
  8. Wlej sos i wymieszaj
  9. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 20 minut bez przykrycia
  10. Na górę połóż plastry żółtego sera
  11. Piecz około 10 minut aż ser się przyrumieni


Pomidorowa zapiekanka z mielonej wieprzowiny Przepis

Pomidorowa zapiekanka z mielonej wieprzowiny Przepis