POMIDOROWO-SEROWA CUKINIA ZE SZPINAKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 70 MIN
  • LICZBA PORCJI 5
  • OCEŃ (średnia: 2)
Wspaniała zapiekanka, którą pokocha każdy miłośnik serów, których mamy tu trzy rodzaje.Jednak główną część dania stanowią warzywa: pieczona cukinia wraz ze świeżymi pomidorami oraz doprawiony cebulą i czosnkiem szpinak. Całość składa się na pełną zdrowia i smaku mieszankę.


SKŁADNIKI

cukinia

2 szt. pomidorów

600 g świeżego szpinaku

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

200 g przecieru pomidorowego (lub sosu dosyć gęstego )

4 łyżki oliwy z oliwek

250 g sera ricotta

150 g sera mozzarella

40 g sera Grana Padano

sól

pieprz czarny mielony

bazylia świeża

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
94
4,7%
Bialko
5,1g
3,4%
Weglow...
3,6g
1,8%
Tluszcze
6,9g
11,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Cukinię umyć, pokroić w plasterki, polać 2 łyżkami oliwy i upiec na blaszce około 20 minut w temperaturze 175 stopni.
  2. Posiekać drobno czosnek i cebulę, podsmażyć na reszcie oliwy, po czym dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem i poddusić aż szpinak zmięknie.
  3. Rozłożyć podpieczoną cukinię w naczyniu żaroodpornym i poukładać na niej pokrojone w plasterki pomidory.
  4. Następnie umieścić szpinak i polać go gęstym sosem lub przecierem pomidorowym.
  5. Wymieszać ricottę oraz mozzarellę i porozkładać na warstwie sosu, posypać posiekaną bazylią i na koniec startym serem Gran Padano.
  6. Zapiec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 175 stopni.


Pomidorowo-serowa cukinia ze szpinakiem Przepis

Pomidorowo-serowa cukinia ze szpinakiem Przepis

Pomidorowo-serowa cukinia ze szpinakiem Przepis