POMMES DAUPHINES Pommes dauphines KATEGORIE Wegetariańskie Dodatki Kuchnia francuska CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 2.5)3 Michał@MilionSmaków Pommes dauphines to tradycyjny dodatek do czerwonego mięsa lub drobiu pochodzący z kuchni francuskiej. Są to kluski z puree ziemniaczanego wymieszanego z ciastem maślano mlecznym (z którego między innymi robi się eklery), które następnie smaży się w głębokim tłuszczu w niższej temperaturze niż frytki. Są bardzo specyficzne, znacznie lżejsze niż podobne dodatki ziemniaczane. SKŁADNIKI pół kg ziemniakówpół szklanki wodypół szklanki mleka 2%50 g masła1 szklanka mąki pszennejpół łyżeczki solipół łyżeczki mielonego pieprzu2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej4 szt. jajekolej rzepakowy (do głębokiego smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 130 6,5% Bialko 4,7g 3,1% Weglow... 14,3g 7,1% Tluszcze 5,9g 9,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 383 19,1% Bialko 13,7g 9,1% Weglow... 42g 21% Tluszcze 17,4g 29% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie i odstaw do ostygnięcia Wlej do garnka wodę Dolej mleko, dodaj masło i sól Ogrzewaj aż rozpuści się masło ciągle mieszając Zagotuj i zmniejsz temperaturę Dodaj mąkę i mieszaj trzepaczką aż ciasto zrobi się jednolite i gęste Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową Dodaj jajka i ziemniaki rozgniecione na puree Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia Rozgrzej olej w małym garnku Nabieraj ciasto łyżką stołową i wkładaj do oleju Smaż około 3 minut aż kluseczki zrobią się złote