POMMES DAUPHINES
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
Pommes dauphines to tradycyjny dodatek do czerwonego mięsa lub drobiu pochodzący z kuchni francuskiej.
Są to kluski z puree ziemniaczanego wymieszanego z ciastem maślano mlecznym (z którego między innymi robi się eklery), które następnie smaży się w głębokim tłuszczu w niższej temperaturze niż frytki.
Są bardzo specyficzne, znacznie lżejsze niż podobne dodatki ziemniaczane.


SKŁADNIKI

pół kg ziemniaków

pół szklanki wody

pół szklanki mleka 2%

50 g masła

1 szklanka mąki pszennej

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej

4 szt. jajek

olej rzepakowy (do głębokiego smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
130
6,5%
Bialko
4,7g
3,1%
Weglow...
14,3g
7,1%
Tluszcze
5,9g
9,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie i odstaw do ostygnięcia
  2. Wlej do garnka wodę
  3. Dolej mleko, dodaj masło i sól
  4. Ogrzewaj aż rozpuści się masło ciągle mieszając
  5. Zagotuj i zmniejsz temperaturę
  6. Dodaj mąkę i mieszaj trzepaczką aż ciasto zrobi się jednolite i gęste
  7. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową
  8. Dodaj jajka i ziemniaki rozgniecione na puree
  9. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia
  10. Rozgrzej olej w małym garnku
  11. Nabieraj ciasto łyżką stołową i wkładaj do oleju
  12. Smaż około 3 minut aż kluseczki zrobią się złote


Pommes dauphines Przepis

Pommes dauphines Przepis