PORY Z PIECZARKAMI ZAPIEKANE W CIEŚCIE Pory z pieczarkami zapiekane w cieście KATEGORIE Przekąski Obiady Wegetariańskie Zapiekanki CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 3.91)11 Kasia@MilionSmaków Danie z rodzaju na obiad, przekąskę i na wynos. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Pieczarki i pory najpierw dusimy, potem zalewamy ciastem i pieczemy. Przechowywane w lodówce spokojnie postoją kilka dni. SKŁADNIKI 2 szt. pora500 g pieczarek175 g śmietany 18%150 g mąki pszennej6 szt. jajek2 ząbki czosnku świeżego1 łyżka musztardy sarepskiejzioła prowansalskiesólpieprz czarny mielonyolej rzepakowy (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 100 5% Bialko 4,7g 3,1% Weglow... 11,7g 5,8% Tluszcze 4g 6,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 311 15,6% Bialko 14,6g 9,7% Weglow... 36,1g 18,1% Tluszcze 12,2g 20,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pieczarki obierz, umyj i potnij na ćwiartki. Pory dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół po czym pokrój w dość szerokie pół-plasterki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (ja piekłam w termoobiegu). Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć pieczarki i pory, dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj aż zmiękną. W miseczce rozkłóć jajka widelcem, dodaj mąkę, śmietanę i musztardę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszaj. Do naczynia do zapiekania przełóż warzywa i zalej je ciastem jajecznym. Danie wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut aż ciasto się ładnie przyrumieni.