PORY Z PIECZARKAMI ZAPIEKANE W CIEŚCIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 3.91)
Danie z rodzaju na obiad, przekąskę i na wynos. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Pieczarki i pory najpierw dusimy, potem zalewamy ciastem i pieczemy. Przechowywane w lodówce spokojnie postoją kilka dni.


SKŁADNIKI

2 szt. pora

500 g pieczarek

175 g śmietany 18%

150 g mąki pszennej

6 szt. jajek

2 ząbki czosnku świeżego

1 łyżka musztardy sarepskiej

zioła prowansalskie

sól

pieprz czarny mielony

olej rzepakowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
100
5%
Bialko
4,7g
3,1%
Weglow...
11,7g
5,8%
Tluszcze
4g
6,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pieczarki obierz, umyj i potnij na ćwiartki. Pory dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół po czym pokrój w dość szerokie pół-plasterki.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (ja piekłam w termoobiegu).
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć pieczarki i pory, dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj aż zmiękną.
  4. W miseczce rozkłóć jajka widelcem, dodaj mąkę, śmietanę i musztardę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszaj. 
  5. Do naczynia do zapiekania przełóż warzywa i zalej je ciastem jajecznym. 
  6. Danie wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut aż ciasto się ładnie przyrumieni. 


Pory z pieczarkami zapiekane w cieście Przepis

Pory z pieczarkami zapiekane w cieście Przepis