POTRAWKA WARZYWNA Z KASZĄ JAGLANĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.58)
Kolejna ze zdrowych i pożywnych potraw z kaszą. Tym razem z jaglaną i warzywami. Danie jest lekkostrawne i szybkie do przygotowania. Moją propozycję warzyw możemy rozszerzyć o swoje ulubione lub te, które akurat zostały nam w lodówce. Dzięki temu potrawka może być za każdym razem inna i staje się uniwersalnym pomysłem na obiad lub kolację.


SKŁADNIKI

200 g kaszy jaglanej

250 g cukinii

160 g żółtej papryki

260 g pomidorów

100 g pora

300 g kalafiora

cebula (duża)

1 ząbek czosnku świeżego

5 liści jarmużu

natka pietruszki

sól

pieprz czarny mielony

zioła prowansalskie

oliwa z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
74
3,7%
Bialko
2,7g
1,8%
Weglow...
14,2g
7,1%
Tluszcze
0,8g
1,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie.
  2. Kaszę jaglaną wypłukać i ugotować do miękkości.
  3. Kalafior umyć, podzielić na mniejsze różyczki i ugotować.
  4. Paprykę oraz por pokroić na mniejsze kawałki i połączyć z cebulą i czosnkiem. Poddusić na małym ogniu.
  5. Cukinię i pomidory także pokroić w kostkę, po czym połączyć z resztą warzyw i poddusić do miękkości.
  6. W międzyczasie przyprawić potrawę solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
  7. Na koniec dodać ugotowany kalafior oraz porwane liście jarmużu i potrzymać chwilę w cieple aby potrawa "doszła".
  8. Podawać z kaszą jaglaną i opcjonalnie z natką pietruszki.


Potrawka warzywna z kaszą jaglaną Przepis

Potrawka warzywna z kaszą jaglaną Przepis