POTRAWKA Z KURCZAKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.57)
Bardzo lubię połączenia mięsa z piersi kurczaka z różnymi warzywami. W tej kategorii potrawka z kurczaka jest moim faworytem. Pierś z kurczaka w połączeniu z kolorowymi paprykami i cebulą z dodatkiem boczku podaję z naturalnym, brązowym ryżem i koperkowym sosem.


SKŁADNIKI

pół kg piersi z kurczaka

papryka Bell czerwona

papryka Bell zielona

2 szt. cebuli (nieduże)

ogórek konserwowy (nieduży)

120 g wędzonego boczku

pół szklanki wody

100 g ryżu naturalnego (brązowego) (1 woreczek)

przyprawa do kurczaka

1 łyżka oliwy z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
161
8%
Bialko
6,5g
4,4%
Weglow...
11,7g
5,8%
Tluszcze
9,7g
16,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw przyprawą do kurczaka.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kawałki kurczaka.
  3. Dodaj pokrojone w piórka cebule i podsmaż.
  4. Na suchej patelni usmaż pokrojony w drobną kostkę boczek - aż się zrumieni.
  5. W garnku ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, czyli około 30 minut w przypadku naturalnego brązowego ryżu.
  6. Do garnka z kurczakiem dodaj podsmażony boczek oraz pokrojone w kostkę papryki i ogórek konserwowy.
  7. Wlej pół szklanki wody i duś pod przykryciem jeszcze przez 15 minut.

Podawaj z ryżem oraz pysznym sosem koperkowym.


Potrawka z kurczaka Przepis

Potrawka z kurczaka Przepis

Potrawka z kurczaka Przepis

Potrawka z kurczaka Przepis