POTRAWKA Z MUFLONA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 300 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.15)
Dania z muflona nie goszczą często na naszych stołach a mięso jest trudne do kupienia nawet w sklepach myśliwskich i specjalizujących się w dziczyźnie.
Smakuje podobnie do baraniny i nic dziwnego bo muflon jest przodkiem dzisiejszych owiec hodowlanych. Dobrze zrobione mięso będzie delikatne i kruche nie tracąc przy tym wilgoci.


SKŁADNIKI

0,80 kg łopatki z muflona

3 szt. selera naciowego (łodygi)

3 szt. marchewek

2 szt. cebuli (duże)

1 opakowanie pomidorów w puszce

1½ szklanki wina czerwonego wytrawnego

1 łyżka rozmarynu suszonego

6 szt. jagód jałowca

4 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrój marchewkę i seler w plasterki o grubości około pół centymetra
  2. Cebulę potnij w duże kawałki
  3. Rozgrzej w sporym garnku oliwę i wrzuć warzywa
  4. Podsmażaj około pięciu minut aż lekko się przyrumienią
  5. Dodaj rozmaryn i smaż jeszcze 2 minuty aż poczujesz zapach rozmarynu
  6. Dodaj pokrojone w kostkę mięso (centymetr na centymetr) i podsmaż jeszcze 5 minut
  7. Dodaj pomidory z puszki i wino
  8. Duś około 3 godzin od czasu do czasu mieszając (np co 20 minut)
  9. Jeśli za bardzo odparuje można dolać jeszcze trochę wina


Potrawka z muflona Przepis

Potrawka z muflona Przepis

Potrawka z muflona Przepis