POTRAWKA Z MUFLONA Potrawka z muflona KATEGORIE Kuchnia polska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 300 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.15)17 Michał@MilionSmaków Dania z muflona nie goszczą często na naszych stołach a mięso jest trudne do kupienia nawet w sklepach myśliwskich i specjalizujących się w dziczyźnie. Smakuje podobnie do baraniny i nic dziwnego bo muflon jest przodkiem dzisiejszych owiec hodowlanych. Dobrze zrobione mięso będzie delikatne i kruche nie tracąc przy tym wilgoci. SKŁADNIKI 0,80 kg łopatki z muflona3 szt. selera naciowego (łodygi)3 szt. marchewek2 szt. cebuli (duże)1 opakowanie pomidorów w puszce1½ szklanki wina czerwonego wytrawnego1 łyżka rozmarynu suszonego6 szt. jagód jałowca4 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Pokrój marchewkę i seler w plasterki o grubości około pół centymetra Cebulę potnij w duże kawałki Rozgrzej w sporym garnku oliwę i wrzuć warzywa Podsmażaj około pięciu minut aż lekko się przyrumienią Dodaj rozmaryn i smaż jeszcze 2 minuty aż poczujesz zapach rozmarynu Dodaj pokrojone w kostkę mięso (centymetr na centymetr) i podsmaż jeszcze 5 minut Dodaj pomidory z puszki i wino Duś około 3 godzin od czasu do czasu mieszając (np co 20 minut) Jeśli za bardzo odparuje można dolać jeszcze trochę wina