PRAŻUCHY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.93)
To danie czasami robiła moja babcia i było jednym z moich ulubionych w dzieciństwie. Przepis pochodził z okolic Oświęcimia i miał ładnych parędziesiąt lat.
W internecie można znaleźć przepisy na danie o tej samej nazwie, które robi się z ugotowanych ziemniaków i mąki.
U nas w domu to danie nazywało się prażucha, a to które tutaj widzicie prażuchy. Mała różnica w nazwie, duża różnica w daniu.


SKŁADNIKI

6 szt. ziemniaków

4 szt. kiełbasy

3 szt. cebuli

1 łyżeczka soli

1½ łyżeczki mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki o grubości około 2 - 3 milimetrów
  2. Podobnie pokrój kiełbasę i cebulę
  3. W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki a na nich cebulę
  4. Posyp solą i pieprzem
  5. Ułóż kiełbasę
  6. Układaj tak na zmianę, aż skończą się składniki
  7. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki
  8. Przykryj naczynie
  9. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (*ziemniaki muszą zmięknąć a te w górnej warstwie lekko się przypiec)


Prażuchy Przepis

Prażuchy Przepis