PRAŻUCHY Prażuchy KATEGORIE Obiady Kuchnia polska Kolacje Zapiekanki CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.93)14 Michał@MilionSmaków To danie czasami robiła moja babcia i było jednym z moich ulubionych w dzieciństwie. Przepis pochodził z okolic Oświęcimia i miał ładnych parędziesiąt lat. W internecie można znaleźć przepisy na danie o tej samej nazwie, które robi się z ugotowanych ziemniaków i mąki. U nas w domu to danie nazywało się prażucha, a to które tutaj widzicie prażuchy. Mała różnica w nazwie, duża różnica w daniu. SKŁADNIKI 6 szt. ziemniaków4 szt. kiełbasy3 szt. cebuli1 łyżeczka soli1½ łyżeczki mielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki o grubości około 2 - 3 milimetrów Podobnie pokrój kiełbasę i cebulę W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki a na nich cebulę Posyp solą i pieprzem Ułóż kiełbasę Układaj tak na zmianę, aż skończą się składniki Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki Przykryj naczynie Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (*ziemniaki muszą zmięknąć a te w górnej warstwie lekko się przypiec)