PROSTA SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ DO DAŃ Z GRILLA Prosta surówka z kapusty pekińskiej do dań z grilla KATEGORIE Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Sałatki Dodatki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.85)63 Michał@MilionSmaków Jak sama nazwa mówi, potrzebna mi była surówka, która będzie prosta i szybka w wykonaniu no i będzie pasowała do dań z grilla. Taka, która będzie się komponować zarówno z zwyczajną kiełbasą, marynowaną karkówką, czy piersią z kurczaka a nawet grillowanym bakłażanem. Zadanie nie okazało się o dziwno trudne, bo wystarczył dobór kilku prostych składników, takich jak dodaje się do wrapów z gyrosem czy kebabem. SKŁADNIKI pół kapusty pekińskiej1 marchewkapół cebuli2 szt. ogórków konserwowychSos1 łyżka majonezu3 łyżki jogurtu naturalnego2 szczypty soli1 łyżeczka mielonego pieprzu1 ząbek czosnku świeżegopół łyżeczki białego cukru Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 29 1,5% Bialko 1,4g 0,9% Weglow... 4,5g 2,3% Tluszcze 0,9g 1,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 44 2,2% Bialko 2,1g 1,4% Weglow... 6,8g 3,4% Tluszcze 1,3g 2,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Poszatkuj kapustę i wrzuć ją do miskiMarchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkachPotnij ogórki w kostkę o bokach kilkumilimetrowychPodobnie potnij cebulęWymieszaj w misce wszystkie warzywaW kubku wymieszaj jogurt, majonez, sól, pieprz, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnekDodaj sos do warzyw i dokładnie wymieszaj