PROSTE CIASTO DYNIOWE
KATEGORIE
Słodkości
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 4.33)
Proste, szybkie i bardzo smaczne ciasto dyniowe. Prawdziwy smak jesieni. Delikatna dynia a do tego silny smak cynamonu, który relaksuje i rozgrzewa.
Ciasto robi się zaledwie z kilku składników i dość szybko, więc w sam raz na długie jesienne wieczory ;)


SKŁADNIKI

1½ szklanki dyni

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka masła

szczypta soli

pół szklanki oleju rzepakowego

2 szt. jajek

pół szklanki białego cukru

1 łyżka bułki tartej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
274
13,7%
Bialko
4,3g
2,9%
Weglow...
25,8g
12,9%
Tluszcze
16,8g
27,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz dynię ze skórki i pokrój ją w kostkę około 1 centymetra
  2. Wrzuć ją do gotującej się wody i gotuj około 15 minut (aż będzie miękka)
  3. Przełóż ją na stiko i wypłucz zimną wodą aż osiągnie temperaturę pokojową
  4. Zmiksuj
  5. W misce wymieszaj cukier, cynamon, mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia
  6. Do drugiej miski wbij jajka i wlej olej
  7. Miksuj na małych obrotach miksera
  8. Jak masa będzie jednolita stopniowo dodawaj dynię a następnie mąkę z dodatkami
  9. Foremkę do babki delikatnie posmaruj masłem i obsyp bułką tartą
  10. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika
  11. Piecz około 40 minut w 180 stopniach w termoobiegu
  12. Przed podaniem posyp cukrem pudrem


Proste ciasto dyniowe Przepis

Proste ciasto dyniowe Przepis

Proste ciasto dyniowe Przepis