PROSTE JOGURTOWE LODY OWOCOWE Proste jogurtowe lody owocowe KATEGORIE Słodkości Lekkie i zdrowe Owocowe pyszności Bezglutenowe Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN LICZBA PORCJI 5 OCEŃ (średnia: 4.09)17 Kasia@MilionSmaków Zrobienie domowych lodów to żadne wyzwanie. Zyskujemy mniejszą (lub nawet zerową) ilość zbędnego cukru czy tłustej śmietany. Mój przepis jest bardzo minimalistyczny - lody przygotowałam na bazie sezonowych owoców (maliny, borówki, jagody...) i naturalnego jogurtu i odrobiny świeżej mięty. Ten przepis możecie wykorzystywać jako bazę do rozbudowy o własne pomysły. Prawda jest taka, że do przygotowania lodów nadają się dowolne owoce, orzechy, alkohole czy nawet słodycze - w naszych ulubionych zestawach. Pamiętajcie, że tak przygotowane lody po zamrożeniu są bardzo twarde, dodatkowym czynnikiem jest ustawiona w zamrażarce temperatura - dlatego wyjmijcie je z wyprzedzeniem. SKŁADNIKI 350 g malin350 g borówek amerykańskich (możesz wykorzystać też inne owoce)500 g jogurtu greckiego6 łyżek ksylitolu1½ łyżki soku z cytryny (z połowy cytryny)mięta świeża Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 63 3,1% Bialko 2,6g 1,7% Weglow... 14,6g 7,3% Tluszcze 0,8g 1,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 164 8,2% Bialko 6,7g 4,4% Weglow... 37,9g 19% Tluszcze 2g 3,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Zmiksuj dokładnie na gładką masę owoce, jogurt grecki, ksylitol, sok z cytryny i listki świeżej mięty. Masę przelej do plastikowego lub metalowego pojemniczka. Wstaw do zamrażarki i mieszaj co pół godziny aż stwardnieją.